Obwarzanek krakowski je pečivo prodávané v pojízdných stáncích a pojí se s židovskou tradicí města Krakov

Obwarzanek krakowski je pečivo prodávané v pojízdných stáncích a pojí se s židovskou tradicí města Krakov Zdroj: Polská turistická organizace

Brambory, okurka, řepa, smetana, velmi obvyklá polská sestava
Sledi patří mezi nejpopulárnější polské pokrmy
Jedním z nejznámějších polských hlavních jídel je bigos, tedy kysané zelí s masem, uzeninou a sušenými lesními houbami
Legendární pierogi (pirohy) koupíte v Polsku s nejrůznějšími náplněmi a fantazii se meze skutečně nekladou
Szarlotka je jablečný závin, který je moc, moc dobrý
6 Fotogalerie

Opulentní rozmanitost

Pavel Trojan

„Ruské pirohy přejmenovány na ukrajinské!“ hlásaly v první dny ruské agrese na Ukrajině desítky polských restaurací na svých sociálních sítích. Co čert nechtěl, vlastně tím jen zmodernizovaly místo původu této polské speciality, která nikdy neměla nic společného s Ruskem, nýbrž s Rusí, tedy územím přibližně v okolí Lvova. Polská kuchyně totiž vznikala během staletí prolínáním kuchyní nejrůznějších národů a menšin, které obývaly nebo obývají polské území, od tatarských přes německé a francouzské až k těm židovským.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!