Na pivo pod pultem

Na pivo pod pultem Zdroj: Ondřej Szollos

Na pivo pod pultem aneb Když pohár trpělivosti hostinských přeteče

Kryštof Pavelka

Před restaurací Šeberák, oblíbeným výletním místem na okraji Prahy, to v posledních dnech vypadalo jako při zátahu na sídlo mafie. Novináři, policejní auta, desítky policistů v plné polní. Důvod? Uvnitř sedělo pár štamgastů, pili pivo a jedli svíčkovou. Nešlo o jediný případ. Hostinským napříč republikou došla trpělivost s vládními opatřeními proti šíření koronaviru.

Rozhodnutí vlády z neděle 29. 11. o znovuotevření pohostinských zařízení a obchodů (oboje v omezeném režimu) rámovalo několik událostí: zmíněný případ restaurace v pražských Kunraticích, přeměna baru v Uherském Brodě na „agitační středisko“, kde hosté podepisovali petici proti likvidaci svobodného podnikání, a hojně medializovaný zásah policie na tajnému mejdanu v centru Prahy. Tam se příslušníci dobývali na stovku mladých lidí, vesměs zahraničních studentů z programu Erasmus, dokonce pomocí beranidla. Všechny tři případy byly však výjimečné maximálně tím, že provozovatelé svůj záměr otevřít nařízením navzdory komunikovali veřejně, případně spektakulárností policejního zásahu. Během druhé vlny covidu se však v Česku etablovala paralelní karanténní ekonomika: podpultové poskytování pohostinských a restauračních služeb.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!