Jak vypálit červa: Kontroly bezinfekčnosti v restauracích? V Praze a ve velkých městech často, na venkově málo
„Ta končící vláda zmrdů na restauratéry přenášela odpovědnost za vlastní neschopnost po celou dobu pandemie. Nicméně povinnost podniků kontrolovat očkování či potvrzení o negativním nálezu na covid existuje i ve spoustě zemí kolem nás. A vcelku to funguje,“ říká Matěj Kočí z pražského baru Cobra.
Matěj Kočí, provozovatel baru Cobra, jednoho ze symbolů nové podoby Prahy 7, který během posledních let patří k nejžádanějším adresám ve městě, má názor na vyžadované kontroly kvůli covidu jasný: „Určitě nijak nevítám, že musíme certifikáty kontrolovat, především v exponovaných obědových a večerních časech je to pro nás náročné, jde o práci navíc, kterou nám nikdo nezaplatí. Ale chápu to jako nutné, potřebné opatření. Nedávno jsem byl v Berlíně, kde všechno probíhá bez problémů.“
Dělící čáry
Vůbec poprvé za celou dobu pandemie má personál restaurací a hospod povinnost kontrolovat u hostů potvrzení o očkování či negativní test na covid-19. Právní stránka celé věci je přitom naprosto nejasná, číšníci či výčepní nemají pochopitelně žádnou zákonnou možnost, jak na hostech potvrzení o očkování či bezinfekčnosti vymáhat, a rovněž nemají jak si ověřit, že hostem předložený negativní test na koronavirus je pravý, vystavený na jméno hosta, a tak dále. To je prací městských a krajských hygienických stanic, které ihned po vyhlášení nařízení spustily ve spolupráci s policií masívní kontrolní akce. Nejen v pohostinských zařízeních, ale i v kinech, divadlech, ve fitnesscentrech. Vztah k očkování, vládním opatřením i pandemii jako takové je přitom především záležitost společenská a politická. A hospody jsou nejpřirozenější politické kolbiště pro nejširší masy obyvatel. Dělicí čáry mezi odmítači a dodržovači, antivaxery a očkovanými i těmi, kteří už chtějí mít od celé pandemie hlavně pokoj, vedou po mnohdy překvapivých vrstevnicích.
Vypálit červa
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!