Všechny chutě pekla: Pražská firma rychle dobývá se svým chilli svět
Češi v posledních letech přijali gastronomickou subkulturu pálivých a ještě pálivějších produktů z původně tropických a subtropických chilli papriček plně za svou. Lukáš Zach na tuto ostrou vlnu naskočil, a ta ho dokonce vynesla mezi světovou chilli elitu.
„Nedávno mě pozvali do Českého rozhlasu, byla to taková poradna o pěstování chilli a věcech kolem. Volala starší posluchačka a ptala se, že její muž má v poslední době potíže se žaludkem a je vášnivý jedlík chilli. A jestli prý to nemůže být tím. Zeptal jsem se jí, zda manžel moc nepije alkohol. A ona na to, že samozřejmě pije, už spoustu let, ale tím to určitě být nemůže. Nějak jsem to zahrál do autu,“ směje se třicátník Lukáš Zach a otevírá jeden ze skleníků v zahradnictví v pražských Modřanech.
Z rostlin, které rodí zeleninu, na níž postavil svůj úspěšný byznys, zbyly teď, na konci listopadu, už jen chrastící stvoly. Ale poptávka po pestech, chilli omáčkách a dalších produktech, s nimiž jeho firma Zach’s pesto & chilli posbírala v posledních letech celou řadu nejvyšších ocenění na největších tuzemských i domácích gastro festivalech, rozhodně nepolevuje ani přes zimu.
Všechny barvy pekla
„Tohle je Carolina Reaper, nejpálivější chilli paprička na světě. Měla by mít přes dva milióny Scoville jednotek, i když já na to tolik nehraju, zajímá mě hlavně chuť,“ vysvětluje Lukáš a drží v ruce nažloutlý, typicky hrbolatý plod.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!