I jedna kapka udělá s cuvée divy

I jedna kapka udělá s cuvée divy Zdroj: David Peltán

Vítězové letošního ročníku Winemeritage: tým BS vinařské potřeby z Velkých Bílovic. Součástí výhry je i 150 lahví jejich vítězného cuvée.
Namíchat správně víno je velké umění. Ale chutě má každý různé.
90 minut soustředění...
A blendování může začít
Náš tým Tři grácie
7 Fotogalerie

Jak jsme v Brně marně hledaly pihu Cindy Crawfordové aneb I jedna kapka udělá s cuvée divy

Jitka Menclová

Jarní čas se dá trávit různými způsoby – někomu se zapalují lýtka, někdo vyrazí do přírody, někdo vezme rodinu na znovuotevřené hrady a zámky a lidé se zálibou ve víně hledají cesty, jak se v tomto ranku třeba něco nového přiučit. Když se naskytla příležitost vydat se na Mistrovství České republiky v blendování vína neboli Winemeritage, Reflex se rozhodl, že to vyzkouší na vlastní kůži.

Cílem tuzemské soutěže, jejíž 4. ročník proběhl začátkem května v Brně, je namíchat co nejchutnější mix (pardon, blend) z moravských červených vín. Cuvée, což je odborný název, totiž najdeme i mezi těmi nejlepšími víny světa a správně je smíchat umí jen pár machrů. Tak jsem byla strašně zvědavá, co všechno to obnáší a jak takové umění vlastně vypadá.

Poznatek první: není to nic jednoduchého.

TŘI GRÁCIE NA KRAVÍ HOŘE

Vína, ze kterých se blend připravoval, vybírali tuzemští porotci z řad sommelierů a vinařů – prostě těch, kteří vínu u nás nejlépe rozumějí. Pokud se této oblasti věnujete, jména, jako je Miloš Michlovský, Frank Smulders, Martina Riel-Salvatore, Kamil Prokeš, Josef Valihrach nebo Petr Očenášek, vám asi nebudou neznámá.

Prostory, kde se letošní ročník konal, byly samy o sobě dost působivé – brněnské planetárium a hvězdárna na Kraví hoře, z jejichž teras navíc máte celou moravskou metro­poli jako na dlani. A procházet se v suterénu po fotoprojekci vesmírných mlhovin bylo doslova vesmírné!

Ale zpátky k soutěžním stolům, kterých bylo letos devět – překvapivě se přihlásily týmy nejen z Moravy, ale i z Tábora a samozřejmě i pár skupin z Prahy. Na rozdíl od častých průpovídek přece Pražané vínu také skvěle rozumějí.

My jsme si pro účast v soutěži vybraly název Tři grácie (není to příliš originální, ale k vínu to patří). Na všech stolech bylo tedy připraveno pět lahví vína, o kterých víte jen to, že jsou z moravských vinařství a také jaká je v nich odrůda. Letos to byla Frankovka, Rulandské modré, Merlot, Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe. K tomu několik skleniček a samozřejmě blendovací nádobíčko – skleněné odměrky a pro nás nezkušené trochu překvapivě i injekční stříkačka. Také notýsky a tužky, protože poměry a druhy vín si při blendování musíte poctivě zapisovat. 

PIHA CINDY CRAWFORDOVÉ

Prvním prubířským kamenem pro náš tým bylo vybrat víno, které bude tvořit základ budoucího ­blendu. Když jsme se jako totální amatérky předem seznamovaly s tím, jak se takové cuvée připravuje, zjistily jsme, že většinou 40 až 60 procent tvoří jedna odrůda. Je to takzvané srdce vína. V našem případě jsme vybíraly mezi Merlotem a Cabernetem Sauvignon – nakonec zvítězilo druhé jmenované. A pak přišla ke slovu pravá vinařská alchymie – kterého že dalšího vína, a hlavně kolik do našeho mixu dát?

Odměrka malá, větší, ke slovu přišla i ta injekční stříkačka. Někdy totiž doslova kapka jiné odrůdy může udělat divy – organizátoři na úvodní prezentaci tuhle důležitou esenci přirovnali k pověstné pize herečky a někdejší americké supermodelky Cindy Crawfordové – tahle malinká záležitost ji dokázala odlišit od ostatních modelek a podle ní si ji i lidé pamatovali. Ne že bychom se v tomto oboru cítily nějak silné v kramflecích, ale svoji „Cindyinu pihu“ jsme našly v odrůdě Zweigeltrebe – samo o sobě bylo tohle víno na nás dost „tvrdé“, ale do cuvée se nám líbilo.

A pak už mícháme, chutnáme, přidáváme v různém poměru, vyléváme, dáváme další víno, chutnáme, vyléváme a tak pořád dokola. Hlavně si všechno pořádně zapsat! „Vzorek tři? Ne, čtyři je lepší!“ dohadujeme se. „Zkusíme ještě trochu jiný poměr?! A co ta pětka? Co v ní bylo??“ Jak se blížil limit 90 minut, které jsme na namíchání vzorku měly, nálada houstla, nervozita stoupala. A nakonec hodina a půl uplynula jako lusknutí prstů a my svou karafu s naším výtvorem trochu roztřeseně nesly ke stolu poroty k hodnocení. A teď – děj se vůle boží!

SLOVY KLASIKA

Necháváme tedy náš blend v rukou – respektive chuťových pohárcích – odborníků a konečně se jdeme občerstvit. Povídáme si se členy dalších soutěžních týmů, ochutnáváme i Secret Blend, tedy cuvée, které namíchala přítomná porota (hm, velmi dobré, ale subjektivně je to naše určitě lepší!). 

No, nebudu vás napínat – nevyhrály jsme… Heslu Veni, vidi, vici (tedy Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem) jsme sice nedostály, a tak jsme se přeorientovaly na slova jiného klasika: Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. A to jsme, holky z Práglu, bezesporu splnily. Hlavní cenu jsme samozřejmě nechaly na Moravě – a to sympatickému týmu z Velkých Bílovic, se kterými nás spojovala náklonnost k týmovým barvám.

V Brně jsme se poučily o tom, že namíchat dobré cuvée je kumšt. A že i přes opravdu výbornou zábavu u soutěžního blendování, zůstaneme raději v pozici milovnic pití tohoto lahodného moku.

Záštitu nad 4. ročníkem Mistrovství ČR v blendování vína převzal hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich, akci pořádalo Vzdělávací centrum MKM s.r.o.,  MKM Jazyková škola a Překladatelská agentura ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno. Hlavními partnery byli SZIF, Mendelova univerzita v Brně, Bohemia sekt, BS vinařské potřeby, Umění vína a Dřevotéka. Večerem provázel Mike Mazey, celosvětově uznávaný sommeliér, Wine Educator a autor knihy Wine Words.