Za pár týdnů tomu bude rok, kdy velkou část řeckého ostrova Rhodos zachvátil rozsáhlý požár

Za pár týdnů tomu bude rok, kdy velkou část řeckého ostrova Rhodos zachvátil rozsáhlý požár Zdroj: ČTK / Němeček Pavel

Rhodos je poměrně velký ostrov. Většina letovisek je na jeho severu či severovýchodě. Od místa požárů tak byla vzdálena 40 až 50 kilometrů a plameny byla absolutně nedotčena. Řada lidí na severu ani nevěděla, co se „za humny“ děje.
Rhodos je poměrně velký ostrov. Většina letovisek je na jeho severu či severovýchodě. Od místa požárů tak byla vzdálena 40 až 50 kilometrů a plameny byla absolutně nedotčena. Řada lidí na severu ani nevěděla, co se „za humny“ děje.
Turisté se rychle na Slunečný ostrov – jak se Rhodu pro jeho 300 slunečných dní v roce přezdívá – vrátili
Po horkém dni si zde většina lidí užívá bohatý noční život
4
Fotogalerie

Rok po ohnivém pekle: Řecký ostrov loni v létě zdevastovaly rozsáhlé požáry. Jak vypadá dnes?

Rychle se šířící plameny vyhnaly z domovů a z hotelů desítky tisíc domorodců a zahraničních turistů. Ve vzduchu byl kromě kouře cítit zmar, zoufalství, ale i vztek. A to nejen u prchajících turistů, ale i místních obyvatel. Pro ně totiž je cestovní ruch existenčním zdrojem obživy a nelítostný oheň tomu mohl udělat čáru přes rozpočet. Nyní to vypadá, že obavy domorodců byly zbytečné. Turisté na Rhodos nezanevřeli a ostrov se jimi opět plní. Změnilo se tu však od loňského roku něco a jsou místní lidé připraveni na eventualitu, že se bude ohnivý Armageddon znovu opakovat? Ostražitost je totiž na místě. Již od začátku června ostrov spalují vysoká horka a riziko požárů opět visí ve vzduchu.

Je skvělé, že jste se sem vrátili. Věrné hosty, jako jste vy, tento ostrov potřebuje. Obzvláště po tom, co se tu stalo v loňském roce,“ říká mi Dimitris, který leží na pláži v letovisku Afandou pod vedlejším slunečníkem. Tento rodilý Řek je již v penzi, ale nežije zde. Na Rhodos přicestoval se svou německou manželkou z bavorského Schliersee, kde dříve působil jako resort manager v hotelu u stejnojmenného jezera na hranicích s Rakouskem. Bydlí ve stejném hotelu jako my a jeho ředitele prý ještě pamatuje jako batole. Když mu říkám, že jsme na Rhodu a ve stejném ubytování již čtvrtý rok po sobě, uznale pokývá hlavou. „Tohle je rajská hudba pro uši každého hoteliéra, a to nejen tady, v Řecku. Máte to tu rádi, že? Nedivím se vám.“

Nemýlí se. Rhodos a jmenovitě letovisko Afandou nám učarovaly a jezdíme do něj pravidelně. Každý rok si však vybíráme jiný termín. Letos tu jsme dle kalendářního data ve srovnání s předchozími lety úplně nejdříve. Ale žádný risk to není. Přestože je konec první červnové dekády a zdejší hlavní turistická sezóna se teprve rozjíždí, panují na Rhodu, a především na jeho turisticky exponovaném, východním pobřeží podmínky jako uprostřed prázdnin. Na nebi není ani mráček, dešťové kapky zde neznají (my jsme tu za poslední čtyři roky nezažili ani jednu jedinou), teploty přes den ve stínu neklesají pod 33 stupňů a průzračně blankytné moře nabízí osvěžujících 23 stupňů.

Není proto divu, že ostrov a jeho hotelové resorty jsou v tuto dobu již z podstatné části zaplněny turisty a na místní letiště Diagoras denně přilétá více než stovka letadel ze všech koutů Evropy, ale například i z izraelského Tel Avivu. Dlužno dodat, že v červenci a srpnu pak bude provoz na tomto jediném zdejším mezinárodním letišti ještě silnější a úměrně tomu bude vypadat i koncentrace turistů, kteří hravě převýší 125 tisíc zdejších obyvatel.

Turistický blackout

Ale zpět k mé rozmluvě s Dimitrisem uprostřed plážového slunění. Charismatický hoteliér v penzi svou poznámkou o loňském roce připomíná drama, kdy v závěru července na Rhodu vypukl obrovský požár. Vlivem sucha a silného větru se pak oheň nekontrolovaně šířil a ve výsledku sežehl obrovskou část území na jihovýchodě ostrova. Popelem tam tehdy lehla veškerá vegetace, poškozena byla řada domů, a dokonce i některé hotely.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!