Policejní cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy Sněmovny a pobodal desítky lidí

Policejní cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy Sněmovny a pobodal desítky lidí Zdroj: Blesk / Karel Kopáč

Policejní cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy Sněmovny a pobodal desítky lidí
Policejní cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy Sněmovny a pobodal desítky lidí
Policejní cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy Sněmovny a pobodal desítky lidí
Policejní cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy Sněmovny a pobodal desítky lidí
Policejní cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy Sněmovny a pobodal desítky lidí
10
Fotogalerie

Málo kamer a neúplné varování před útokem. Policejní cvičení ve sněmovně odhalilo nedostatky bezpečnosti

Zásah policistů v okolí Poslanecké sněmovny v pondělí překvapil turisty. Bát se ale nemuseli. I přestože se k budově sjelo kolem stovky příslušníků záchranných složek, mimořádná událost byla jen fingovaná. Ochranná služba, policisté a záchranáři se totiž účastnili cvičení, při kterém figurant v roli ozbrojeného útočníka vnikl do budovy sněmovny a pobodal desítky lidí. Cvičení přitom ukázalo některé bezpečnostní nedostatky.

Bočním vchodem na Valdštejnském náměstí přibíhá k Poslanecké sněmovně muž s nožem. Za křiku napadne skupinku, která postává u vchodu ve vnitrobloku. Jednomu po druhém způsobí krvavá řezná i bodná poranění. Většina obětí padá na zem, někteří vběhnou do útrob sněmovny, kam je křičící útočník následuje.

Ve vedlejší Sněmovní ulici pak za zvuku sirény k budově přijíždí první policejní auto. Z něj vyskakuje několik těžkooděnců se samopaly v ruce, rychle přebíhají ke vchodu a vstoupí dovnitř. O chvilku později přijíždí policejní dodávka a další hlídka. I oni následují své kolegy, aby útočníka zastavili. 

Turisté procházející okolními ulicemi jsou ze zásahu zmatení. Příslušníci policie, kteří ale stojí u zábran, jim to trpělivě vysvětlují: žádné nebezpečí nehrozí, ve sněmovně zrovna probíhá plánované bezpečnostní cvičení Ochranné služby, která má bezpečnost poslanců na starost, a složek integrovaného záchranného systému. 

„Chceme si na tomto cvičení ověřit funkčnost informačních systémů, zavedli jsme jeden nový, který má za úkol včasně varovat prostřednictvím všech možných nosičů, tedy SMS zpráv či e-mailů. Systém funguje, cílem do budoucna je, aby do něj byli zařazeni všichni držitelé vstupních karet,“ uvedl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek s tím, že poslancům sice výstražné zprávy přišly, některým civilním zaměstnancům ale nikoli.

Cvičení se zúčastnilo kolem 50 příslušníků Ochranné služby, 40 policistů z pražského policejního Krajského ředitelství a 30 záchranářů. Cvičení probíhalo natřikrát, vždy se stejným scénářem: zaměstnanec sněmovny dostal vyhazov, psychicky situaci neunesl a rozhodl se nožem zaútočit na přítomné v budově.

Cvičení s útokem na FF UK nesouviselo

Policisté sice věděli, že jsou součástí cvičení, nevěděli ale, kde útočník s bodáním začne a kde se bude pohybovat. Zároveň byly zkoušeny i scénáře, kdy na místo dorazí jiné jednotky policie a jak se podle toho bude zásah odvíjet. Rolí útočníka i obětí se ujali figuranti z Policejní akademie v Praze.

Podobnost cvičného zásahu s tím na Filozofické fakultě se nabízí. Zástupci poslanců i policie to ale odmítli. Bezpečnostní výbor cvičení schválil už před událostmi na FF UK. Jedno takové ostatně ve sněmovně proběhlo v loni v srpnu, kdy policie prověřovala fungování protipožárního systému a únikové trasy pro evakuaci v případě požáru. Už nyní je rozhodnuto, že podobné akce budou probíhat každý rok, vždy s jiným scénářem.

„Jsem přesvědčen, že se cvičení dříve či později dotknou nejenom veřejných institucí. S odkazem na jiné tragické události se budou realizovat i u dalších ústavních institucí, které mají svoji úlohu, a jejichž zaměstnanci i aparát politických stran musí být připraveni na mimořádné události,“ řekl pro Reflex předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček.

Cvičení už nyní ukázalo některá slabá místa, která je potřeba zlepšit. Podle Žáčka se jedná především o posílení kamerového systému uvnitř budov sněmovny. V některých částech totiž nedostatečné pokrytí kamerami vytváří slepá místa.

„Při cvičení jsme viděli, jak je obtížné následovat případného útočníka, který se pohybuje v prostorách, kde žádné kamery nejsou, anebo velmi rychle projde nějakým prostorem, kde ta kamera je, a pak si vybere nějaký další směr. Je to věc, která je na jednu stranu možná pro někoho technicistní, ale na stranu druhou zlepšení systému může jednou zachránit lidské životy,“ podotkl Žáček.

Zaměstnanci neprochází bezpečnostním rámem

Určité oblasti ke zlepšení vidí i další člen výboru pro bezpečnost Robert Králíček. „Jestli máme něco zlepšit, tak především se musíme zaměřit na proces vstupu a schvalování lidí či zaměstnanců do sněmovny. Tam vidím, že bychom měli udělat nějaké zásadnější změny. Cvičení odhalilo slabá místa právě v této oblasti,“ sdělil poslanec, nechtěl ale přesněji konkretizovat, které změny měl na mysli.

Právě vstup do budovy by pro útočníka z řad zaměstnanců sněmovny nebyl problém. Jak Reflexu potvrdila mluvčí sněmovny Martina Lustigová, držitelé vstupních karet, tedy pracovníci, poslanci či jejich asistenti, nemusí při vstupu procházet bezpečnostním rámem. Podle Lustigové jsou ale zaměstnanci prověřováni před nástupem, mimo jiné například dokládají výpis z trestního rejstříku.

Samotným policistům zásah přiblížil složitou situaci v prostoru, ve kterém se ne všichni zasahující orientují, a musí se tak spolehnout na součinnost všech složek. „Jedná se o budovu složitou na orientaci a smyslem toho bylo, aby se policisté s tímto sžili,“ řekl mluvčí Ochranné služby Tomáš Procházka. 

Policie nyní bude cvičení vyhodnocovat a zprávu poskytne i poslancům. Podle Pavla Nachtmana z Ochranné služby ze závěrečného vyhodnocení budou vycházet další doporučení k prohlubování výcviku policistů i taktiky zásahu.