Exnáměstek primátora Hlubuček promluvil o kauze Dozimetr

Exnáměstek primátora Hlubuček promluvil o kauze Dozimetr Zdroj: Profimedia.cz

Exnáměstek primátora Hlubuček promluvil o kauze Dozimetr
Obviněný Petr Hlubuček a jeho partner Jiří Karvánek.
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
10
Fotogalerie

Soud v kauze Dozimetr se blíží. Obviněných je devět, další dva chtějí dohodu výměnou za nižší trest

Jedenáct obviněných v kauze Dozimetr brzy stane před soudem. Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí a soudu předložil dvě dohody o vině a trestu. Skupina kolem podnikatele Michala Redla a tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (tehdy STAN) dlouhodobě ovlivňovala zakázky pražského Dopravního podniku a přijímala úplatky. Obžalovaným nyní hrozí až desetileté tresty vězení. Termín soudního jednání zatím nařízený nebyl. 

Státní zástupce Adam Borgula na konci června podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 9 obžalobu na devět lidí. Viní je z účasti na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplácení, legalizace výnosů z trestné činnosti a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. „Právní kvalifikace není u obviněných stejná. Státní zástupce současně podal v téže věci témuž soudu ke schválení dvě dohody o vině a trestu,“ napsal Borgula. Jak Reflexu potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová, soudní jednání zatím nařízeno nebylo.

Od začátku s policií spolupracuje podnikatel v oblasti IT Pavel Dovhomilja, na kterého se vyšetřovatelé zaměřili především kvůli zakázkám Dopravního podniku (DPP) a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Do skupiny ho měl přivést Petr Hlubuček. Z policejního spisu vyplývá, že Dovhomilja domlouval s různými dodavateli úplatky. Opakovanými výpověďmi získal statut spolupracujícího obviněného, což mu může vynést nižší trest. Je vysoce pravděpodobné, že jedna ze dvou dohod o vině a trestu náleží právě jemu.

Komu náleží druhá dohoda, zatím není jasné, státní zástupce další podrobnosti nesdělil. Podle Seznam Zpráv by se mělo jednat o podnikatele Zakaríu Nemraha, který již jednu dohodu o vině a trestu uzavřel, a to v případu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Nemrah totiž opakovaně žádal svého bratra Karima, který pracoval u pražské policie, o lustrování poznávacích značek aut poté, co skupina pojala podezření, že je policie sleduje. Karim Nemrah pak mezi lety 2021 a 2022 dvakrát sám prověřil tři SPZ a jednou o to požádal svého kolegu. Nyní už bývalý policista přijal desetiměsíční podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti, Zakaría půlroční podmínku a zaplacení 25 tisíc korun na fond obětí trestných činů.

Dohody o vině a trestu je jedna z možných řešení trestního řízení. Obviněný se musí domluvit se státním zástupcem, že se k činu přizná, čímž se vzdává práva na projednání případu před soudem. Žalobce pak pro něj navrhne nižší trest či ho obviní z méně závažného činu. Soudní senát ale musí dohodu schválit.

Dosazování svých lidí na důležité pozice

Kauza se na veřejnost dostala v červnu 2022. Policie tenkrát provedla razii na magistrátu hlavního města Prahy, pražském Dopravním podniku, Všeobecné zdravotní pojišťovně a Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje. Zaměřili se totiž na skupinu kolem podnikatele Michala Redla.

Kromě Dovhomilji a Nemraha byl ve skupině podle policejního usnesení, které má Reflex k dispozici,  také někdejší náměstek pražského primátora a dozorčí rady pražského dopravního podniku (DPP) Petr Hlubuček z hnutí STAN, podnikatel a blízký přítel Redla Pavel Kos a tehdejší ekonomický náměstek a člen představenstva DPP Matej Augustín. Dále pak v kauze vedoucí jednotky informačních technologií DPP Luděk Šteffel, šéf právního odboru DPP Dalibor Kučera, vedoucí odboru Technické správy objektů Martin Vejsada, Redlův osobní řidič Ivo Pitrman a generální ředitel IT firmy Uniprog Solutions Maroš Jančovič.

Policejní usnesení mapuje jak Redl, Kos a Hlubuček založili organizovanou skupinu, která měla za cíl získávat úplatky od dodavatelů veřejných zakázek DPP. Dovhomilja a Nemrah se přidali později. Vůdcem skupiny měl být Redl. Ten komunikoval se všemi členy skupiny a dával pokyny, jaké zakázky bude skupina ovlivňovat.

Jenže vychytralému podnikateli od roku 2008 opakovaně plzeňský soud uznal omezení svéprávnosti kvůli psychickým problémům, které se u něj projevily poté, co byl trestně stíhaný v kauzách firem Technology Leasing a M5 v roce 2003. V nich byl obviněný spolu s podnikatelem Radovanem Krejčířem. Podle znalců nebyl schopen chápat trestní řízení. Poté, co vyšly najevo podrobnosti kauzy Dozimetr, soud omezení svéprávnosti zrušil.

Členové nejprve na důležité manažerské pozice v dopravním podniku dosadili své lidi. Hlubuček i přes nevoli některých lidí v dozorčí radě DPP prosadil Mateje Augustína na pozici člena představenstva DPP a následně do funkce ekonomického ředitele. Augustín pak dosadil Šteffela do čela jednotky informačních technologií DPP. Skrze Hlubučkovy kontakty se Vejsada stal vedoucím odboru Technické správy objektů, skupinu pak informoval o zakázkách a jak by je šlo zmanipulovat.

 Vedoucí právního odboru DPP Dalibor Kučera už ve své funkci byl, když se ke skupině přidal. Se skupinou plánoval změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty tak, že by vybraným exekutorům byly přidělovány jednotlivé pohledávky, z nichž by pak skupina získávala provize. Pitrman byl Redlův řidič a osobní asistent. Podle policie pomáhal s přerozdělováním a vyplácením peněz. Prováděl také bezpečnostní prohlídky v autech a bytech kvůli odposlechům.

Pohrůžky, úplatky a kokain

IT společnost Uniprog Solutions, které poslední obviněný Maroš Jančovič dělal generálního ředitele, s DPP spolupracovala dlouhodobě. V roce 2019 vyhrála zakázku za 300 milionů na podporu a rozvoj vnitřního Dopravního informačního systému. Toho skupina oslovila s pohrůžkou, že DPP ukončí či omezí s Uniprog Solutions obchodní vztahy, pokud jí nebude odvádět pravidelné poplatky.

„No protože, hele totální pokora. Tak jsem mu řek ‚Maroši, podívej, já mám tři varianty. První varianta se jmenuje, že my ti vypovíme smlouvu a já si budu tady dělat sám, prakticky tě stejně k ničemu nepotřebuju. Druhá varianta je, že to budu dělat pod tvojí smlouvou a něco ti necháme. Třetí varianta je, že se domluvíš s Mišákem, hodíš po něm tašku s penězma a on mi řekne, ať tě nechám bejt´. Seděl a koukal na mě a říkal, co je jako preferovaná varianta? Já říkám, vidíš? On říká ‚já se domluvím s Michalem, já se domluvím s Michalem´. Takže brácho, učím se od tebe, jak vyjednávat,“ referoval podle odposlechů o schůzce s Jančovičem Dovhomilja. Jančovič pak měl zaplatit 1,5 milionu, aby pro DPP mohl dál pracovat.

Další projekt, na kterém chtěla skupina vydělat, byla oprava Nádraží Holešovice. Na té měla DPP spolupracovat s firmou Karlín Group. Před podpisem smlouvy v dubnu 2020 ale známého jednatele Karlín Group Serge L. Borensteina někdo kontaktoval s žádostí o úplatek. Borenstein se následně setkal s tehdejším radním pro dopravu Adamem Scheinherrem (Praha sobě) a generálním ředitelem DPP Petrem Wittovskim. „Na této schůzce Borenstein konkretizoval, že jeho známý byl požádán o částku 5 000 000 Kč, kterou měl Borenstein zaplatit,“ píše se v usnesení.

Po zjištění Scheinherr podal trestní oznámení. Žádost o úplatek podle policie zorganizoval Redl. Mimochodem Karlín Group, DPP a CPI Property Group před časem založily novou společnost Nové Holešovice Development. Nynější náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) ale v dubnu chtěl, aby DPP vystoupil z projektu kvůli možné korupci spojené s projektem, i přestože letos v lednu dozorčí rada DPP schválila prodej pozemků v okolí Nádraží Holešovice za více než 173 milionů korun.

S tím samozřejmě Borenstein nesouhlasí a společnost Nové Holešovice kvůli tomu podala na DPP letos v květnu žalobu, ve které vyčíslila případnou ztrátu soukromých partnerů ve společném podniku na 1,31 miliardy korun.

Sám Redl je kromě účasti na organizované zločinecké skupině a přijetí úplatků obžalovaný ještě z nedovoleného nakládání s psychotropními látkami. Policie totiž na odposleších zachytila večer, kdy Redl spolu s placenou společnicí ve svém bytě spolu užívali kokain.   

Původně mezi obviněnými byli i obchodní zástupce telekomunikační firmy Komo-Com Petr Adam a generální ředitel bezpečnostní a telekomunikační společnosti Analogia Jindřich Špringl. Adam si ale jen pár dní po policejní razii vzal život. Špringlův případ pak kriminalisté vyčlenili do samostatného řízení. Spolu s Adamem měl slíbit úplatek ve výši 500 tisíc korun tehdejšímu členovi dozorčí rady DPP Michalu Zdeňkovi kvůli zakázkám na nový rádiový a kamerový systém v metru.

Adam pak při jedné ze schůzek Zdeňkovi vhodil do auta obálku se sto tisíci, Zdeněk ale celou věc ohlásil policii. Policie již v této větvi kauzy vyšetřování ukončila a navrhla Špingla obžalovat. Borgula zatím ale o návrhu nerozhodl.

Napojení na politiky

V druhé větvi kauzy pak policisté obvinili další čtyři lidi: exposlance ODS Marka Šnajdra, bývalého náměstka ředitele Všeobecné Tomáše Knížka, někdejšího ředitele odboru technické podpory VZP Josefa Listíka a ředitele firmy Total Service Václava Nováka.

Jedná se o korupci v dodávce zhruba třiceti zařízení pro pořádání videokonferencí. Za ty VZP zaplatila kolem 14 milionů korun. V ústředí této větve je opět Dovhomilja, jehož firma Digicode vyfakturovala téměř dva miliony korun za programátorské práce společnosti Total Service. Podle Dovhomilji se ale část vůbec neprovedla a peníze místo toho byly určeny jako úplatek pro Knížka. Listík pak měl předávat aktérům větve informace o zakázkách. Obvinění s výjimkou Dovhomilji vinu odmítají.

Hlubuček po obvinění rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města i člena dozorčí rady Pražských služeb. Hnutí STAN ho následně vyloučilo i ze strany. Hlubuček se tak nyní před soudem snaží dokázat, že byl z hnutí vykopnut nezákonně. Ve stanovách strany totiž bylo tehdy uvedeno, že strana může člena vyhodit jen na základě pravomocného odsuzujícího rozsudku.

Hnutí se ale brání, že obvinění jsou závažná a vzhledem k jeho vzetí do vazby je vyšší pravděpodobnost, že trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině a přijetí úplatku spáchal. Kontakt s Redlem podle strany navíc vrhá špatné světlo na hnutí. Městský soud v Praze dal loni v prosinci Hlubučkovi za pravdu, strana se ale odvolala a případ nyní řeší Vrchní soud v Praze.

Padli ale i další politici. Petr Gazdík skončil na postech ministra školství i místopředsedy hnutí STAN kvůli vazbám na Redla. Komunikoval s ním šifrovaným telefonem a měl s ním a Hlubučkem jet na dovolenou.

Zakaría Nemrah zase byl na svatbě a je kmotrem dítěte poslankyně a tehdejší místopředsedkyně sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO). Ta nejdříve styky s ním popírala, pak tvrdila, že je to známý jejího manžela, který si ho jako kmotra i svědka na svatbě vybral. Nakonec oznámila rezignaci na post místopředsedkyně, jako poslankyně však zůstala.

Na svou pozici rezignoval i někdejší šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek, necelý měsíc po převzetí rozvědky. Ten se stýkal s Redlem od roku 2012, kdy pracoval v soukromé firmě Techniserv. I přestože Mlejnek trval na tom, že schůzky s obžalovaným podnikatelem byly čistě pracovní, funkce se vzdal.