Dokument V síti ukázal praktiky sexuálních predátorů. Jejich "lovci" teď berou spravedlnost do vlastních rukou

Dokument V síti ukázal praktiky sexuálních predátorů. Jejich "lovci" teď berou spravedlnost do vlastních rukou Zdroj: Milan Jaroš

Záběry z dokumentu V síti
Záběry z dokumentu V síti
Záběry z dokumentu V síti
Sexting je v Česku velmi rozšířený i mezi dětmi
Každá z dívek měla v dokumentu svůj dětský pokojíček.
7
Fotogalerie

Berou spravedlnost do vlastních rukou. Na českém internetu se rozjíždí další vlna „lovců predátorů“

Založí si falešný profil nezletilé dívky, nechají se oslovit sexuálním agresorem a pak ho vylákají na schůzku, kde ho zprávami konfrontují. Fenomén takzvaných lovců predátorů se opět rozjel na českém internetu. Ovšem s novinkou, údajné predátory tito lovci následně i zmlátí. Sami se tak dostávají do problémů se zákonem. Několik případů již řeší policie.

Skupina čtyř zakrytých postav obklopuje jednoho muže. „Kolik jí bylo? Přijde ti to normální? Mít sex se čtrnáctiletou?“ křičí jeden ze skupiny. Pak přijdou první rány, muž údajného predátora povalí na zem a pokračuje v mlácení, zatímco na něj pořvává nadávky a výhrůžky, že ještě jednou a dokope ho.

Video, na kterém je incident zachycený, mimo jiné i ukazuje konverzaci mezi mužem a skupinou, která ovšem vystupovala jako čtrnáctiletá dívka. Muž falešnému profilu vypisoval, jaké sexuální praktiky by s ní dělal. Klip byl následně zveřejněn na aplikaci Telegram ve skupině nazvané „Pedo Hunting Czechia“.

Podobných videí se na ní objevilo několik. Na schůzku vždy dorazilo více lovců predátorů, kteří si kvůli skrytí identit zakrývali hlavu kapucemi, na obličejích měli šátky a jejich hlasy byly záměrně upravené, a jeden údajný sexuální agresor. Jeho identitu samozřejmě neskrývali.

Administrátoři skupiny pak lákali na další videa. Zaujali tak více než 12 tisíc uživatelů Telegramu. Necelé dva týdny po založení kanálu se ale název změnil na „Airsoft Praha“ a všechny příspěvky z něj zmizely. Nejspíše poté, co se videa rozšířila na sociální síti X, před čímž sami administrátoři varovali, aby fanoušci nedělali. A také protože se o případy začala zajímat policie.

„Víme, že se to děje, máme v republice několik případů. Zabývají se jimi jednotlivá Krajská ředitelství, pod která spadají. Potenciálně je věc trestná pro obě strany. Jak jednání pedofilů, tak z druhé strany. Dá se to kvalifikovat jako omezování osobní svobody, navíc v organizované skupině,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Místo ohlášení na policii se uchylují k násilí

Pražské policejní Krajské ředitelství potvrdilo, že se jedním případem zabývá, Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9 si ale vyhradilo právo na poskytování informací. „S ohledem na skutečnost, že se dotazovaná věc dotýká mimo jiné osob mladších 18 let, není možné s ohledem na znění trestního řádu k věci poskytovat podrobnější informace,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala s tím, že podobné případy řešila i další obvodní státní zastupitelství.

Za omezování osobní svobody v organizované skupině hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. Podle Moravčíka lovcům nebrání nic k tomu, po původní konverzaci ohlásit čin na policii, která se pak predátorem bude zabývat. „Místo toho se ale dopouští trestného činu a sami se dostávají do problémů,“ podotkl Moravčík.

Administrátory skupiny nelze nijak zkontaktovat. Její příznivci ale nemusejí zoufat, část komunity se přesunula na skupinu s názvem „PHCZ24“, kde ji zatím sleduje 1252 uživatelů aplikace. Mezi členy se rozšířily informace, že předchozí skupina byla zrušena, protože část z nich zatkli policisté na dalším „lovu“. To ale nelze ověřit.

Fenomén lovců predátorů není žádnou novinkou. Původně se podobné skupiny začaly rozšiřovat ve Velké Británii. Fungovaly ale trochu jinak než ty nynější. „Členové vystupovali pod fiktivními profily a agresoři se na ně navázali. Byla domluvená schůzka, kde byla ta osoba konfrontována s explicitními zprávami. Tuto schůzku natočili a tím skončili. Rozumnější skupiny se pak snažily předat agresora policii. Násilí, které se nyní děje v těch skupinách, je z mého pohledu něco úplně jiného a nepřijatelného,“ řekl bezpečnostní expert Jan Kolouch ze sdružení CESNET.

V Česku v roce 2020 vyšel dokument V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka. Tři herečky přes různé sociální sítě oslovilo za 10 dní 2458 potenciálních predátorů. Devět z nich prověřovala policie, někteří z nich dostali podmínky, jeden dostal dvouletý trest vězení.

„Tento formát, kdy skupina predátora omezí na osobní svobodě, je nový, ale nahánění pedofilů skrz sociální sítě nové není. V jednu chvíli to zkoušeli influenceři na Instagramu a YouTube, kdy zveřejňovali konverzace mezi nimi a predátory. Ani dokument V síti nebyl první, ten reagoval na trend. Ale dosud to nepřešlo ve fyzické napadání,“ podotkl Moravčík.

Fenomén se šíří po Evropě

Podle Koloucha se jedná především o trendovou záležitost. Česká skupina se inspirovala v zahraničí, právě na Telegramu vznikají různé kanály lovců predátorů, mimo jiné v Slovensku, Německu, Maďarsku či Dánsku. Moravčík potvrdil, že česká policie je ve spojení se zahraničními kolegy a ohledně případů si předávají informace. Nicméně podotkl, že jednotlivé skupiny v různých zemích spolu nepracují, jen se navzájem inspirují, proto nejde o mezinárodní vyšetřování.

Napadení čin často neohlásí. Hlavně proto, že jim kvůli jejich činům také hrozí trestní stíhání. Podle Koloucha má lovení predátorů několik důvodů. „Jedním z nich je částečná nefunkčnost státu v řešení sexuálních agresorů a jejich navazování styků s dětmi pod 15 let. Ti často využívají své převahy, finančních prostředků, dárků, které mohou oběti dát. Proces, než se to vyřeší u soudu, je velmi zdlouhavý a většinou pachatelé vyváznou s podmínkou či mírným trestem,“ vysvětlil Kolouch.

Skupiny tak berou právo do vlastních rukou. Kolouch dodal, že zároveň sociální sítě a aplikace dávají lidem prostor se chovat tak, jak by se lidé v reálném životě nechovali. „V rámci té bubliny na sociální síti se cítí jako hrdinové, protože řeší určitý problém. Přitom to vlastně hrdinské vůbec není, protože jdou čtyři proti jednomu, a navíc se dopouštějí protiprávního jednání,“ komentoval bezpečnostní expert.

Kolouch poznamenal, že podobná aktivita může být prospěšná, pokud by schůzky s predátory nekončily násilím. „Pokud by existovali dobrovolníci, kteří by prosívali sociální sítě a oznamovali to policii, mohla by to být velmi prospěšná aktivita. Bylo by ale nutné nastavit meze a principy, co dělat, když se s takovou situací setkají, oznámit to na policii a zajistit důkazy, které by mohly tyto případy dotáhnout k soudu. Tím by se mohl snížit počet sexuálních agresorů,“ podotkl Kolouch.