Soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Peterkové. Její podporovatelé vylomili dveře do soudní síně, zasahovala justiční stráž. 30.5.2023.

Soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Peterkové. Její podporovatelé vylomili dveře do soudní síně, zasahovala justiční stráž. 30.5.2023. Zdroj: Aktu.cz

Soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Peterkové. Její podporovatelé vylomili dveře do soudní síně, zasahovala justiční stráž. 30.5.2023
Soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Peterkové. Její podporovatelé vylomili dveře do soudní síně, zasahovala justiční stráž. 30.5.2023
Soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Peterkové. Její podporovatelé vylomili dveře do soudní síně, zasahovala justiční stráž. 30.5.2023
Soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Peterkové. Její podporovatelé vylomili dveře do soudní síně, zasahovala justiční stráž. 30.5.2023
Soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Peterkové. Její podporovatelé vylomili dveře do soudní síně, zasahovala justiční stráž. 30.5.2023
5
Fotogalerie

Vysadili dveře síně a uráželi soudce na jednání s Peterkovou. Za výtržnosti dostali podmínky

Pokřikovat na soudce, že jsou zaprodané svině, a násilně vtrhnout do soudní síně se nevyplácí. O tom se ve středu přesvědčila trojice mužů, kteří minulý rok v květnu na Městském soudu při jednání s bývalou novinářkou Janou Peterkovou dělali výtržnosti. Obvodní soud pro Prahu 2 jim za incident nepravomocně uložil podmínky a peněžité tresty. K soudu trojici mužů přišla podpořit samotná Peterková, ani to jim ale od potrestání nepomohlo.

Na květnové jednání s Peterkovou dorazily desítky jejích podporovatelů, kteří už před jednáním na chodbě pokřikovali. Peterková se pak k jednání dostavila o patnáct minut později za potlesku.

Problémy pak nastaly ve chvíli, kdy se do soudní síně dostala jen část z příznivců. Další známý aktivista, neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Zítko pak byl ze soudní síně vyhozený, protože odmítl přestat se živým vysíláním. Podle obžaloby pak se Rudolf Vávra snažil protlačit do dveří síně, ačkoli mu bránila justiční stráž, Zítko a další mu v tom pomáhali.

Dav se nakonec do soudní síně dostal, přičemž soudní senát místnost v rychlosti opustil. Soudci byli i na chodbě slovně napadaní, podporovatelé Peterkové po nich pokřikovali, že je „svině zaprodaná, dobytek a zločinci“.

Někteří z obžalovaných již přijali peněžité tresty a podmínky. Zítko by měl stále být ve vazbě na Slovensku, kam uprchl před jiným trestním řízením, ve kterém je obžalovaný ze šíření poplašné zprávy. Jeho případ byl tedy ze středečního jednání vyloučen k samostatnému řízení. Kdy by mělo být ale není jisté.

„Pan Zítko je ve vydávací vazbě u slovenského soudu a budeme čekat na to, až případně skončí trestní řízení v Chomutově,“ uvedl státní zástupce Tomáš Svoboda. Proto k soudu dospěli jen tři z původně osmi obviněných: Rudolf Vávra, Jiří Hradil a Tomáš Vérosta.

Všichni tři na začátku jednání odmítli sednout na místa vyhrazená pro obžalované. Dva z nich navíc ani neměli s sebou občanské průkazy. Vávra i další dva měli celou dobu v ruce telefony a jednání vysílali živě svým podporovatelům.

Samosoudkyně Daniela Reifová pak zahájila jednání, čímž ale Vávra nesouhlasil. „Nezahajujte jednání, my chceme, abyste byla vy ztotožněna! Podle zákona se musí všichni účastníci řízení musí ztotožnit,“ nejprve křičel na soudkyni.

Soudní stání bylo podle nich nelegální

Státní zástupce Tomáš Svoboda pak přečetl obžalobu, podle které se Vávra snažil protlačit do dveří, ačkoli mu bránila justiční stráž, Zítko a další mu v tom pomáhali. Soudci pak při odchodu do neveřejných prostor Městského soudu byl slovně napadaná, přítomní po ní pokřikovali, že je „svině zaprodaná, dobytek a zločinci“.

Vřava pak pokračovala na chodbě Městského soudu zhruba hodinu. Protože byl Vávra zatčený ihned na začátku, mezi často skandované pokřiky patřilo „Pusťte Rudu!“. Justiční stráž a přivolanou policii pak příznivci Peterkové označovali za gestapo.

Po přečtení se soudkyně obžalovaných zeptala, zda se chtějí vyjádřit. Vávra ale místo toho opět vyzval soudkyni, aby se ztotožnila. Vávru pak odvedla justiční stráž, protože odmítl ukončit živé vysílání a navíc soudkyni přerušoval. „Vy jste se neztotožnila a já ukončuji toto soudní řízení, protože je nelegální!“ křičel Vávra při odchodu.

Podobně reagovali i Hradil s Vérostou. Rovněž Reifovou vyzvali ke ztotožnění a při odmítnutí prohlásili, že soudní jednání ukončují. Reifová v něm ale pokračovala, rozhodla, že se bude jednat v jejich nepřítomnosti, protože dobrovolně místnost opustili.

Protože se sami odmítli vyjádřit, soudkyně se rozhodla přečíst výpovědi obžalovaných z přípravného řízení. „Nikdo z nich nic podstatného nevypověděl, zpochybňovali pravomoc policie,“ uvedla Reifová. Státní zástupce pak pouštěl záznamy z kamer na soudě i videa ze sociálních sítí, na kterých lze vidět a slyšet chování trojice při vřavě.

Při pauze k soudu dorazila i sama Peterková. Obžalovaní se totiž chtěli na soudní jednání vrátit, ale soudkyně je odmítla s tím, že svou obhajobu sami dobrovolně ukončili. Peterková tvrdila, že je zmocněnkyně Vávry. Bylo jí povoleno se vstupenkou zůstat v sekci pro veřejnost, to ale odmítla, stejně jako nechtěla přestat živě vysílat.

„Obžalovaným je odpíráno právo na obhajobu. Jsou to procesy 50. let, i Milada Horáková mohla stát u pultíku. Takže odpíráme obžalovaným i toto právo?“ křičela Peterková na soudkyni. Poté ji vyvedla justiční stráž z místnosti.

Sami vytvořili proti sobě důkazy

U soudu pak vypovídala soudkyně Věra Trojanová, která byla předsedkyní senátu při květnovém líčení na Městském soudě. Popisovala, že při jednání po vykázání Zítka byla veřejnost klidná. Situace ale poté vyeskalovala a skandující dav začal kopat do dveří, které byly nakonec vyvráceny.

„Dostali jsme pokyn jít do neveřejných prostor.  Nepřerušili jsme jednání, my jsme byli přerušeni. Slyšela jsem, že křičí gestapo, moc jsem ale konkrétní slova nevnímala. Přesáhlo to určitou mez, jak jsme viděli, že ty dveře začaly vypadávat,“ podotkla Trojanová.

Jako další svědky předvolala Reifová členy justiční stráže, kteří ten den zasahovali. Podle velitele jednotky justiční stráže na pražském Městském soudě Jana Petráška se situace začala vyhrocovat po příchodu Peterkové.

„Vávra chtěl vstoupit do jednačky s ní jako zmocněnec, což jsme neumožnili, protože jsme neměli informace, že by to tak bylo. Protože jsme mu neumožnili přístup, tak začali skandovat gestapo a strkat do příslušníků. Uznal jsem, že vlastními prostředky situaci nezvládneme, tak jsem zavolal policii,“ uvedl velitel jednotky justiční stráže na pražském Městském soudě Jan Petrášek.

Po projednání soudkyně vyhlásila rozsudek, podle kterého je trojice mužů vinna. „Byli si vědomi, že hlasitým skandováním naruší soudní jednání,“ uvedla Reifová. Vávrovi pak za násilí a výtržnictví uložila desetiměsíční trest vězení s odkladem na 26 měsíců, za stejné skutky pak Hradilovi osm měsíců vězení se zkušební dobou na dva roky.

Vérostu odsoudila pouze za výtržnictví k půlročnímu trestu za mřížemi s odkladem na dva roky. Všichni tři pak musí zaplatit peněžitý trest ve výši deseti tisíc korun. Ve zkušební době pak odsouzení budou pod dohledem probačního úředníka a mají se podrobit programu psychologického poradenství.

Obžalovaní mají lhůtu na odvolání. Státní zástupce oznámil, že se odvolávat nehodlá, protože se tresty shodovaly s jeho návrhy. Reifová připomněla, že mezi důkazy byly i videa ze živých vysílání samotných obžalovaných. „Sami si vytvořili důkazy, které byly proti nim použity. Shlédli jsme kamerové záznamy, byli vyslechnuti svědci. Všechny tyto důkazy byly vyhodnoceny a na jejichž základě byli odsouzeni,“ komentovala soudkyně.

Podle soudkyně je nutno dát jasný signál proti skupině, která polarizuje společnost a vyvolává nedůvěru v právní stát. Reifová podotkla, že vřava nebyla osobním útokem, ale bylo to narušení chodu justice. Tresty jsou podle ní výchovné. „Není zřejmé, jestli psychologické poradenství bude úspěšné, ale mohlo by to pomoci v prevenci dalšího násilného chování,“ podotkla Reifová.

Státní zástupce po jednání uvedl, že byl rád za klidný průběh jednání. „Za to musím poděkovat všem třem obžalovaným, kteří se na začátku svým chováním z hlavního líčení v podstatě vyoutovali. Tresty jsem akceptoval,“ poznamenal Svoboda.