Vratislav Hlásek u Obvodního soud pro Prahu 1

Vratislav Hlásek u Obvodního soud pro Prahu 1 Zdroj: CNC / Jiří Koťátko

Vratislav Hlásek u Obvodního soud pro Prahu 1
Vratislav Hlásek u Obvodního soud pro Prahu 1
Vratislav Hlásek u Obvodního soud pro Prahu 1
Vratislav Hlásek u Obvodního soud pro Prahu 1
Vratislav Hlásek u Obvodního soud pro Prahu 1
5
Fotogalerie

Učil klientky pracovat s nahotou, doteky i masturbací. Za sexuální nátlak kouči hrozí až čtyři roky vězení

Do terapeutických sezení bez oblečení, vzájemné masturbace a v některých případech i soulože se měl na svých klientkách dopustit známý kouč osobního rozvoje Vratislav Hlásek. Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý začal projednávat případ osmi žen, na které měl Hlásek vyvíjet sexuální nátlak. Za to Hláskovi hrozí až čtyři roky za mřížemi. Vinu odmítl, tvrdí, že všechna nahota i další sexuální akty byly se souhlasem klientů, kteří mohli kdykoli sezení ukončit.

Obžaloba Hláska viní z toho, že z přečinů sexuálního nátlaku, které se měly stát mezi lety 2015 až 2016 v prostorách jeho Institutu fyziologické socializace na pražské Národní třídě. Osm svých klientek měl při sezeních v rámci programu osobního rozvoje nutit k tomu, aby se svlékly, pak se jich dotýkal i na intimních místech, některé z nich se před ním na jeho pokyn sebeuspokojovaly. Před několika z nich pak sám masturboval, případně po nich chtěl orální sex.

Na dvou podle státní zástupkyně vykonal soulož, za což mu hrozí až čtyřleté vězení a zákaz činnosti. Jedna z nich při tom předtím nikdy sex neměla. Jeho klientky za ním při tom šly s problémy s úzkostmi a partnerskými či rodinnými vztahy. Podle jejich svědectví, které poskytly Deníku N, Hlásek vždy jejich problémy stočil do sexuální roviny.

„Vědom si absolutní důvěry svých klientek, které absolvovaly kurz osobního rozvoje, zneužil svého postavení. Opakovaně je přesvědčoval o tom, že se nemohou posouvat dál, pokud se nesvléknou, neprojedou intimní masáž nebo s ním nebudou souložit,“ uvedla státní zástupkyně. Poškozené ženy za duševní útrapy žádají od Hláska celkem zhruba 1,8 milionu korun.

Hlásek se cítí nevinen. Při své výpovědi uvedl, že popsané skutky se sice staly, ale v jiném kontextu než uvádí obžaloba. Trestní stíhání podle něj iniciovala jeho bývalá spolupracovnice poté, co vstoupila do křesťanského společenství a rozhodla se Hláska spasit. Podle něj všechna nahota byla v rámci techniky, kterou vytvořil, tedy koučovací rozhovory s tantrickými prvky.

„Šlo o přijetí nahoty a práce s tělem, nejen uspokojování, ale i třeba dýchání či gesta. Člověk by si měl zvykat na nahotu, aby se měli rádi takoví, jací jsou. Měli třeba za úkol jít do saun či sprch u bazénů, kde je nahota legitimizovaná, pokud měli s tím problém. Dokud sám klient nedospěl do bodu, kdy byl připraven na nahotu při sezeních, tak jsme byli oblečení. Šlo o rozvoj, jeho nahoty a prožívání,“ komentoval obžalobu Hlásek.

Vše prý bylo dobrovolné

Hlásek podotkl, že pokud klient nechtěl být při sezení nahý či vyjádřil nesouhlas s jakoukoli technikou, včetně masáží či doteků, bylo sezení buď ukončeno, nebo mohl zůstat oblečený. Podle něj navíc nahá sezení probíhala nejen v páru, ale i skupinách, třeba při józe. „Některé z poškozených přitom samy tyto skupinové aktivity organizovaly,“ sdělil Hlásek.

Někteří klienti, a to jak ženy, tak muži, podle něj nedokázali přijmout orgasmus, sexualitu v partnerském vztahu, měli dolní půlku těla oddělenou od mysli, a tak masážemi či dotyky s Hláskem objevovali, co je pro ně příjemné. Klientky pak měly v rámci sezení možnost prozkoumat práci s penisem, pokud to bylo něco, o co měly zájem a souhlasily s tím.

„Není to žádná má úchylka nebo závislost. Rozhodně tam nebyl skrytý úmysl, postupně jsem nechal masáže dělat jiné a já jen jsem koučoval v rámci nahoty. K mému vyvrcholení docházelo pouze, pokud si to klient přál, když třeba měl strach ze spermatu. Při práci s nahotou nestojím před klientem s erekcí, není to o mém uspokojování. Pokud nedošlo k souhlasu, tak jsme nepokračovali,“ podotkl Hlásek.

Ohradil se proti jedné z poškozených, že by byla jeho klientkou, spolupracovali prý na projektu. Chtěla prý prozkoumat polyamorní vztahy a udržovali spolu milenecký poměr zhruba rok a půl. „Že by to byl její první pohlavní styk v životě nemůžu potvrdit. Měli jsme milenecký vztah, při němž je normální mít pohlavní styk, nevím, jestli by to mělo být vyšetřováno,“ řekl kouč.

O zbylých poškozených uvedl, že buď vše dělaly dobrovolně, nebo v případě, že jim něco nebylo příjemné, tak odešly. Klientky podle něj masáže, skupinové aktivity i seberozvoj v sexuální oblasti zajímaly. „Bylo důležité, že byly plnoleté a mohly se za sebe rozhodnout, jestli se chtějí vydat touto cestou. Upozorňoval jsem je, že nenahraji práci psychologa,“ poznamenal Hlásek.

Někteří klienti ho brání

Znalci z oboru psychiatrie a psychologie při vyšetření seznali, že Hlásek nemá žádnou mentální poruchu ani netrpí sexuální deviací, jeho pobyt na svobodě pak není nebezpečný. Znalci tak nenavrhli ani sexuologickou léčbu.

Další klienti Hláska na policii pak vypověděli, že jim také nabízel nahé sezení, tantra masáže či nahou jógu, ptal se jich na jejich sexuální život. Jedna z klientek vypověděla, že jí Hlásek poradil, ať začne s polyamorním vztahem a sežene si „čtyři přítele, klidně jednoho na každý den, že se takto nabírají zkušenosti“. Jiní klienti ale Hláska brání s tím, že sezení pro ně nebyla traumatická, naopak jim v životě pomohla.

Objevilo se i obvinění ze znásilnění, které měl Hlásek spáchat v 90. letech. Dvě ženy popsaly, že se jich Hlásek dotýkal proti jejich vůli. Další čtrnáctiletou dívku si pak měl fotit nahou. Policisté kvůli promlčecí lhůtě ale případ odložila.

Hlásek se prezentuje jako vztahový kouč či odborník na partnerské vztahy a výchovu dětí. Mezi jeho klienty patří například autor knihy Konec prokrastinace Petr Ludwig. Hlásek s manželkou Alžbětou jsou považováni za průkopníky pěstounské péče na dobu určitou. Sám na svých stránkách nabízí svou vlastní metodu takzvaného redesignu, která má jeho klientům pomoci v osobní, partnerské, intimní či podnikatelské oblasti. Co přesně ale takový kurz obsahuje, stránky nespecifikují. Další jednání jsou nařízena na srpen a září.