Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Policie ČR

Lovci predátorů: Pedofilové přijížděli na schůzky s dětmi s alkoholem i kondomy. Policie jich šest zadržela

Barbora Prchalová

Policie chytila šest takzvaných lovců predátorů, kteří skrze falešné profily nezletilých lákali na schůzky predátory, přičemž je pak v přesile zmlátili a videa z akcí sdíleli na aplikaci Telegram. Hrozí jim až dvanáct let vězení. Redakci Reflexu jeden z lovců popsal, jak skupina operovala a jak konverzace s predátory i následné akce probíhaly. Podle něj videa měla být především vzkaz predátorům, že jejich jednání bude mít následky.

Reflex na případy upozornil před pár týdny, kdy se na aplikaci Telegram objevila skupina „Pedo Hunting Czechia“, na které byla administrátory sdílena videa. Na nich bylo zaznamenáno, jak skupiny takzvaných lovců predátorů vylákaly muže, kteří si nevhodně psali s falešnými profily nezletilých, na schůzku, kde je s konverzacemi konfrontovali. Následně je zmlátili a ztotožnili.

Redakci Reflexu se ozval jeden z lovců predátorů David, který ale při zásahu policistů nebyl chycený. Sám se od mlácení vylákaných mužů distancuje, jelikož nepodporuje násilí. Skupina čítala kolem 30 lidí, kteří se pak mezi sebou domlouvali na dílčích akcích. I v této skupině panovala přísná pravidla anonymity, členové se znali maximálně křestním jménem.

Sám David se mapování predátorů na internetu věnuje od roku 2016. Spravuje účty na různých seznamkách, jako je nakluky.cz, Tinder nebo Grindr, a sociální sítě, například Snapchat. Lidem, kteří se s falešnými účty spojili, lovci rovnou řekli, že jsou nezletilí, a podle Davidových slov ani nezačínali se sexuálními konverzacemi. Často se stávalo, že pak uživatelé profily už nekontaktovali. Jiní ale i přesto, že jim byl sdělen nízký věk, se začali vyptávat na sexualitu, dávali nevhodné návrhy a iniciovali osobní setkání.

Skupina těchto lovců má vlastní databázi, která čítá kolem 2700 osob s informacemi o bydlišti, zaměstnání a dalšími údaji. „Dříve jsme tyto konverzace posílali do jejich zaměstnání a blízkým. Často to ale vůbec nic neudělalo a opakovaně jsme ty samé lidi nachytali třeba o dva měsíce později na jiné falešné profily,“ podotkl David.

Falešné profily mají na seznamkách

Zhruba čtyřicet z nich skupina nahlásila i na policii, podle Davida ale s nimi policie nic moc nedělala. „Nikdo tomu bohužel nevěnuje pozornost, nikde nejsou veřejné záznamy o těchto lidech, chodí normálně mezi námi, často mají práce s dětmi… Mám zhruba čtyři případy, kdy nám svoje nahé fotografie a další nechutné věci posílal učitel ze základní školy, který věděl, že tomu dítěti je 13,“ popsal David.

Na dotaz, zda vystupovat jako nezletilí na seznamkách, které navíc povětšinou zakazují, aby se na nich registrovali lidé pod 18 let, není provokativní, uvedl, že například nakluky.cz je česká „neupdatovaná“ stránka.

„Je to stará seznamka. Nejsem si vůbec jistý, jestli tam jsou nějací moderátoři. Máme tam zhruba 12 účtů a několik lidí nám píše na téměř všechny. Někteří se nebojí přiznat, že už s dítětem něco měli, ve většině jsou to muži nad 45 let. Jeden z nich přijel na schůzku se třináctiletým klukem a měl s sebou kondomy, lubrikant a další věci. Tomu se nic moc nestalo, stihl odjet, měl jen rozbité čelní sklo a okno u řidiče,“ řekl David. 

Jeden ze zmlácených vylákaných mužů, kterého policie vyhledala a předvolala k podání vysvětlení, v jednom případě vystupuje jako poškozený. Sám napadení nenahlásil, jeho jednání totiž může být také trestné. Reflex má k dispozici části jeho výpovědi, ve které přiznal, že se s nezletilými dívkami, z nichž jedné bylo třináct let a druhé čtrnáct, skutečně chtěl sejít.

„Chtěl jsem jim říct, ať jdou domů, ať nedělají takové kraviny, protože takových blbců je na světě dost. Takových těch úchylů. Já nejsem žádnej tyran,“ uvedl vylákaný muž na policii s tím, že žádný sexuální styk s dívkami neplánoval. Zároveň ale přiznal, že vedl konverzace přes Snapchat se zhruba pěti nezletilými dívkami.

David ale uvedl, že tento muž opakovaně falešnému profilu psal, že dlouho neměl sex a moc se těší, až nezletilou dívku uvidí. Na schůzku navíc přijel s lahví vodky. Vylákaný muž pak policii popsal, že se lovci na něj vynořili z lesa, jeden z nich mu nastříkal pepřový sprej do obličeje a mlátili ho. Sdělil, že ho od útoku bolí hlava a má modřiny po celém těle. Lovci mu navíc zcizili peněženku.

Jeden z predátorů byl policista

Jeden z predátorů zachycených na videích měl u sebe policejní průkaz. Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), které vyšetřují provinění policistů, Ivana Nguyenová potvrdila, že se inspekce případem zabývá, ale více podrobností sdělit nemůže.

Mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek řekl, že se policie nadále případy zabývá. „Díky poznatkům z Europolu jsme identifikovali skupiny, které se snažily tímto způsobem působit na našem území. Zabývala se tím jednotlivá krajská ředitelství a postup koordinovali kolegové z Úřadu služby kriminální policie. Apelujeme na to, že pokud někdo zaznamená jakékoli protiprávní jednání, tedy i v té mravnostní rovině, nejlepší a jedinou správnou cestou je to oznámit na policii,“ uvedl Vinčálek.

Připomněl, že jednání jak predátorů, tak lovců je trestné. Podle spisu policisté zadrželi šest lovců. Viní je z loupeže, omezování osobní svobody, vydírání a těžkého ublížení na zdraví, vše ve formě spolupachatelství. Za loupež v organizované skupině i těžké ublížení na zdraví hrozí trest pět až dvanáct let vězení, za vydírání a omezování osobní svobody ve spolupachatelství dva roky až osm let za mřížemi. Některým lovcům přitom nebylo osmnáct let. Zadržení nyní čekají na termín soudu.

Původní skupina „Pedo Hunting Czechia“ z Telegramu zmizela po pár týdnech, co byla zveřejněna první videa. Administrátoři další po zatčení lovců nezaložili, vynořili se ale napodobitelé a nové skupiny, které k té původní nepatří.

„Ta videa mají obrovský dosah a to byl vlastně problém. Měl to být vzkaz, aby se pedofilové začali bát něco takového dělat, protože nemají žádné hranice, jsou schopní věcí, které i nám dospělým nedají spát, natož dětem,“ sdělil David. Dodal, že skupina chce, aby si rodiče uvědomili, co za nebezpečí jejich dětem hrozí na internetu, a věnovali se prevenci.

Skupina dále plánuje mapovat počínání predátorů na internetu, veřejné skupiny na Telegramu už neplánují. David sdělil, že ví o jedincích, kteří stále lákají muže na schůzky. „I přestože jsme je varovali, že za to mohou mít problémy s policií a nestojí to za to. Starší lidé se ale u toho už nenatáčí,“ poznamenal David.