Léky na obezitu míří oficiálně do Česka

Léky na obezitu míří oficiálně do Česka Zdroj: Midjourney; reflex.cz

Nová éra hubnutí: Do Česka přichází zázračná injekce, která doplní Ozempic. Zastaví epidemii obezity?

Lenka Matoušková

Pomáhají obézním pacientům, ale také je zneužívají zdraví, aby zhubli. Moderní přípravky na hubnutí v injekci zažívají boom. K lékům jako Ozempic pro diabetiky nebo Saxenda pro obézní i bez cukrovky přibude od září v Česku další přípravek s novou látkou – tirzepatid. Tyto léky nejsou určeny pro „hubnutí do plavek“ a užívání mimo indikace je riskantní, obézním ale pomáhají zcela zásadně. A podle posledních studií navíc účinkují nejen na snižování hmotnosti, ale pomáhají omezovat rizika srdečních nemocí. Odborníci hovoří o zlomu v léčbě celosvětové epidemie obezity. Bude možné léčit ji dlouhodobými léky stejně jako třeba vysoký krevní tlak? Podle šéfa České obezitologické společnosti Martina Haluzíka ano. Bez systémových změn to ale nepůjde. 

Roky jsem přibírala a nemohla zhubnout. V průběhu pěti let jsem nabrala 18 kilo. Vadilo mi to nejen kvůli vzhledu, nevešla jsem se do oblečení, ale také proto, že jsem nemohla dělat aktivity, na které jsem byla zvyklá, zadýchávala se. Zkoušela jsem všechno možné, ale nic nefungovalo. Když se roky snažíte a nic se neděje, tak člověk ztrácí motivaci, popisuje jedenačtyřicetiletá Jana A. svůj boj s kily navíc. S nimi podle dat bojuje většina Čechů.

Přes šedesát procent lidí má nadváhu, obezitou trpí každý čtvrtý. Zhubnout přirozenou cestou, úpravou jídelníčku a cvičením je nejzdravější řešení. To ale nemusí fungovat u každého. Podobně jako u paní Jany. Když se dostala na váhu 88 kilogramů a hubnout se jí stále nedařilo, vyhledala lékaře. Po vyšetřeních se dozvěděla, že s jejím metabolismem si sama s hubnutím neporadí.

„Pan doktor mi řekl, že můj metabolismus z devadesáti procent nefunguje tak, jak by měl. Že i kdybych jedla třeba jen jablko denně, tak bych nezhubla. Měla jsem už obezitu, i když ne nijak extrémní. Ale vzhledem k tomu, že jsem v dětství měla zdravotní problémy, jsem bezdětná, tak mi pan doktor řekl, že by to celé mohlo dojít do extrému a že je lepší začít se včas léčit,“ popisuje. 

Dostala lék v injekci, jenž pomáhá navodit pocit sytosti. Bere ho už téměř dva roky. „Najednou to šlo, za rok jsem se dostala na 70 kilogramů. Ten lék vám vlastně upraví metabolismus a ,nakopne ho‘. Samo­zřejmě musíte dodržovat nějaký jídelníček a pohyb, chodila jsem i k výživové poradkyni. Na začátku jsem úplně ztratila chuť k jídlu, což také samozřejmě není dobře, ale po čase se to upravilo. Pomohlo mi, že jsem neměla chuť si dát něco navíc mimo jídelníček. Prostě jsem jedla, co jsem měla napsáno, a neměla jsem chuť na nic navíc, třeba na zmrzlinu nebo na sladké. Teď to užívám spíš ve ­vlnách, s nižší dávkou a v podstatě si udržuji váhu,“ říká pacientka. Právě těmto lidem, jimž se přirozeným způsobem snížit váhu nedaří, mohou nejmodernější léky na hubnutí pomoci. 

Jak léky fungují?

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat