Za službu v cizích ozbrojených silách a plenění v prostoru válečných operací si bývalý voják odsedí sedm let.

Za službu v cizích ozbrojených silách a plenění v prostoru válečných operací si bývalý voják odsedí sedm let. Zdroj: ČTK / Kateřina Šulová

Za službu v cizích ozbrojených silách a plenění v prostoru válečných operací hrozí bývalému vojákovi až dvacet let vězení, případně výjimečný trest
Za službu v cizích ozbrojených silách a plenění v prostoru válečných operací hrozí bývalému vojákovi až dvacet let vězení, případně výjimečný trest
Za službu v cizích ozbrojených silách a plenění v prostoru válečných operací hrozí bývalému vojákovi až dvacet let vězení, případně výjimečný trest
3
Fotogalerie

Český voják na Ukrajině bral padlým šperky, brýle i zbraně. Za plenění si odsedí sedm let ve vězení

Barbora Prchalová

Bývalý voják Filip Siman si odsedí sedm let ve vězení. Podle Městského soudu v Praze v březnu 2022 se na Ukrajině přidal k dobrovolným vojákům a při nelegální službě si nechával majetek padlých vojáků i civilistů. Mimo jiné šlo třeba o zlaté investiční slitky nebo plynovou masku. Hrozilo mu až dvacet let vězení. Rozsudek je zatím nepravomocný. Siman se za své chování omluvil.

Sedmiletý trest a propadnutí zásobníku zbraně, které mu soud v úterý také uložil, vzal Siman s neutrálním výrazem. Soudkyně Hana Krestýnová uvedla, že si zcizené věci, jako například čtečku knih či sluneční brýle, ponechal a používal je jako vlastní.

„Jeho cílem bylo pomoct Ukrajincům, přidal se ke skupině dobrovolníků v batalionu Karpatská Sič. Mohli si vzít to, co potřebovali. Připustil, že vzal lovecký nůž, plynovou masku nebo sluneční brýle,“ zdůvodnila Krestýnová.

Siman podle rozsudku vycestoval na Ukrajinu v březnu 2022, ačkoli neměl povolení prezidenta přidat se k ozbrojeným silám cizího státu. Batalion Karpatská Sič spadá pod Síly teritoriální obrany Ozbrojených sil Ukrajiny. Spolu se skupinou, ke které byl přiřazen, měl hlídkovat v zákopech a dělat takzvané začišťovací práce v městech Irpiň a Buča. 

Při akcích si ale postupně začal přivlastňovat majetek padlých vojáků i civilistů. Kromě zmíněné čtečky či slunečních brýlí si také ponechal dýchací masku ze zničeného letounu Antonov AN-225 Mrija. 

Za službu v cizích ozbrojených silách a plenění v prostoru válečných operací mu hrozilo až dvacet let vězení, případně výjimečný trest. Státní zástupce Martin Bílý Simanovi navrhl deset let za mřížemi. Siman byl nakonec odsouzen pouze za plenění, za což je možné uložit osm až dvacet let vězení. Soud tedy uložil trest pod hranicí trestní sazby. Siman si ponechal lhůtu na odvolání, státní zástupce se proti rozsudku odvolal ihned po vyhlášení rozsudku.

Krestýnová při odůvodnění rozsudku uvedla, že si vojáci mohli vzít jídlo, oblečení či matrace, tedy věci, které potřebovali k přežití. To při uplynulých jednáních potvrdilo několik dobrovolníků, kteří se Simanem v jednotce sloužili.

 „Několikrát zaznělo, že bych měl vědět, co se smí nebo nesmí v rámci humanitárního práva. Základem výcviku na Ukrajině byla vlastní bojová činnost. S problematikou plenění ve válečných zónách jsem seznámen nebyl,“ uvedl v pondělí obžalovaný.

Věci prý pro něj měly citovou hodnotu

Siman podotkl, že v Česku je přijímání do armády jiné, než jaké zažil na Ukrajině, včetně fyzických testů či složení přísahy. „Postupy Karpatské Šiče byly jiné, než na které jsem zvyklý. Pokud jsem nesložil přísahu, nemohl jsem být členem ozbrojených sil Ukrajiny. Neuzavřel jsem žádnou smlouvu,“ bránil se Siman.

Přiznal, že některé věci skutečně vzal, jako například brýle či masku. Odmítl ale, že by to dělal kvůli obohacení, věci pro něj prý měly citovou hodnotu a byly mu darovány. Podotkl, že na videích, které při předchozích jednáních soud pouštěl a ukazoval některé začišťovací akce Simanovy skupiny, je v domech vidět majetek, který byl mnohem cennější než to, co si s sebou odnesl.

Řídil se prý rozkazy nadřízených. „Byl jsem přesvědčen, že jsem jednal správně, i když nyní vím, že rozkazy mne neomlouvají,“ podotkl Siman. Omluvil se všem, které jeho chování pohoršilo či urazilo. Při soudním jednání si prý uvědomil, že jeho chování nebylo správné bez ohledu na motivaci.

Svědci, kteří sloužili ve stejné dobrovolnické skupině, u soudu na začátku července vypověděli, že se Siman často chlubil, že něco při akcích našel. Jeden z nich i viděl, že si do tašky dává šperky.

Simanovo rabování nakonec skončilo ve chvíli, kdy dalšího člena skupiny Daniela K. zadržela na jaře 2022 ukrajinská policie s kufříkem, v němž měl 11 granátů a 11 roznětek k nim. Armáda nakonec Simana i chyceného vojáka zadržovala a údajně i zmlátila.

Daniel K. vypovídal u pondělního soudu. Stejně jako Siman podotkl, že vojáci nebyli seznámeni se zákazem braní cizích věcí. „Řekli nám pouze, že si máme sami hledat jídlo a oblečení. U Simana jsem viděl slitky zlata, ukazoval je na kriminálce,“ řekl Daniel K.

Při zadržení kriminální policií se potkal se Simanem, který mu řekl, že je zadržený kvůli slitkům. „Když jsme jeli na dovolenou do jiné části Ukrajiny, měli jsme povoleno, že vybavení jako neprůstřelné vesty či granáty můžeme převážet. Neměl jsem to napsané nikde v kartě a nekontroloval jsem, jestli to tak je. Zbraně jsme neměli, nechali nám granáty,“ vypověděl Daniel K.

Soud také pustil video na jedné ze začišťovacích akcí v Irpini, při kterých pluk prohledává domy. Na záznamu je slyšet Simana, který říká, že nepřijel krást, ale „když už, tak už“. Zaznamenán je také jeho komentář, když v jednom z domů objevil značkové brýle. „Olalá, Ray-Ban,“ raduje se na videu. Krestýnová při zdůvodnění rozsudku podotkla, že se Siman sám usvědčoval na videích, které na Ukrajině natočil.