Děti, chlast a další drogy - ilustrační koláž

Děti, chlast a další drogy - ilustrační koláž Zdroj: Profimedia.cz/Michal Kořán/Reflex

Zakazují se prodávat cigaretové žvýkačky, ale prodává se takzvané dětské šampaňské, které jasně evokuje alkoholický nápoj
Karel Chodil, vedoucí Terapeutické komunity Karlov, nezisková organizace Sananim
Terapeutická komunita sídlí v klidném areálu uprostřed lesů nedaleko Písku
Mladým v Karlově v boji s návykovými látkami pomáhá hlavně pevný režim i podpora vrstevníků s podobným příběhem
4
Fotogalerie

Děti, chlast a další drogy: Mladá generace míchá alkohol s drogami a závislých dětí přibývá. Co s tím?

Lenka Matoušková

Mladí méně pijí alkohol a kouří, místo toho děti holdují spíš vapingu a energetickým nápojům, ukazují studie. Je to opravdu tak? Užívání alkoholu mezi dětmi a dospívajícími sice klesá, ale stále je vysoké. Téměř čtvrtina jedenáctiletých, skoro polovina třináctiletých a přes sedmdesát procent patnáctiletých má zkušenost s alkoholem. A počet závislých dětí podle dat o léčbě dokonce roste. Na drogách i alkoholu. V péči lékařů skončilo vloni kvůli návykovým látkám přes dva tisíce dětí, téměř z poloviny šlo o alkohol. Mladí sice pijí jinak, v kombinaci s drogami, ale jejich problémy jsou závažnější. Proč dosavadní prevence nefunguje? Přinášíme pohled odborníků i samotných mladých závislých. 

P oprvé jsem se opil ve čtrnácti letech, potom jsem vyzkoušel marihuanu a pak pokračoval. Kokain, další nové látky, léky,“ popisuje třiadvacetiletý Daniel. „Od jedenácti let mám psychické problémy a drogami jsem začala unikat před realitou. Ve čtrnácti jsem začala kouřit marihuanu. V patnácti jsem k tomu přidala halucinogenní houby a do toho začala pít. Alkohol jsem mixovala s ostatními látkami pro zesílení efektu,“ přidává svou zkušenost osmnáctiletá Kateřina.

„Já začínal ve čtrnácti letech s alkoholem a marihuanou a potom, od patnácti šestnácti, jsem kouřil každý den, vyzkoušel jsem různé drogy, začal experimentovat se stimulanty. Bral jsem to jako běžné, že nemám žádný problém, že je normální pít alkohol a dávat si jointa,“ doplňuje devatenáctiletý Jiří. 

Komunita Karlov

Tři mladí lidé a tři zkušenosti se závislostí na různých látkách, z různých důvodů. Potkáváme je v Terapeutické komunitě v Karlově, na statku uprostřed jižních Čech, kam se jezdí léčit výhradně teenageři a mladí dospělí. Přicházejí sem jak z různých zdravotnických zařízení, tak přímo, takzvaně z domu. Všichni musejí projít detoxem a jsou tu šest až osm měsíců. „Snažíme se je vést k aktivnímu trávení volného času, pracujeme s rodinou, která je u mladých klientů jedním z nejdůležitějších faktorů. Přebírají u nás zodpovědnost sami za sebe, spolurozhodují o fungování komunity, protože to patří k určité zralosti, která je v uzdravení důležitá. Pochopit, že já sám jsem tvůrce svého života,“ popisuje vedoucí Terapeutické komunity Karlov Sananim Karel Chodil.

Daniel je tu necelé tři měsíce, s látkami prý začal experimentovat v partě z nudy a postupně jimi řešil i pocity samoty. „Pokud jde o samotný alkohol, nemyslím si, že bych byl alkoholik, nepil jsem sám. Spíš jsme si prostě dali někde venku flašku s kamarádama, v podniku panáka a k tomu ,čáru‘, různě jsme to míchali,“ říká Da­niel. Už byl čtyřikrát v psychiatrické nemocnici, pokaždé ale podepsal revers. „Nechtěl jsem se léčit, chtěl jsem fetovat. Potom jsem se ale předávkoval benzodiazepiny a málem umřel. Táta mě zachránil a zavolal záchranku, skončil jsem na ARO. Odtud jsem se dostal sem,“ po­pisuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!