Honza, David a Hana, posádka Foodtripu

Honza, David a Hana, posádka Foodtripu Zdroj: Zbyněk Pecák

Foodtrip se specializuje mimo jiné na mexickou kuchyni
Malé kuchyňce šéfuje Jan Hoffmann
David Třebenský má na starost organizaci
Freetekno party na Skalákově mlýně
Davidův bratr Petr Třebenský
5
Fotogalerie

Jak se dělá foodtruck. Jídlo ze stánků už dávnou nejsou jen langoše a hranolky s kečupem

Kryštof Pavelka

Česko už dvacet let prožívá gastronomickou revoluci. Dobře připravené a vkusně servírované pokrmy jsou v kursu, mladá generace chápe kvalitní stravování jako organickou součást životního stylu. Nejnovější kulinární trendy se promítají do popkultury, jsou akcelerovány sociálními sítěmi. V posledních letech se na tuzemské gastroscéně stále častěji prosazují foodtrucky. Pojízdné stánky, které zákazníkům nabízejí eklektický mix mezinárodní kuchyně a nebojí se experimentovat. Jejich předností je kromě mobility i zdravě punkový přístup k restauračnímu byznysu.

J ednou mi David zavolal, že už mu pár let stojí v garáži skříňová dodávka, upravená na foodtruck, a jestli to nechci rozjet s ním. Já se v té době v prostředí gastra pohyboval už pár let, mám ho vystudované a vaření je moje celoživotní hob- by. Takže jsem moc neváhal a šel do toho,říká Jan Hoffmann, zatímco jeho kolega David Třebenský rozpaluje gril. Na dřevěném uhlí se bude za chvíli připravovat zelenina: rajčata, česnek, chilli papričky a další suroviny. Ty budou základem pikantní domácí salsy, která se bude pozítří servírovat zákazníkům.

Návrat ke kořenům

Jan Hoffmann stojí na zahradě rodinného domu na pražské Zbraslavi a skříňová dodávka, předělaná na pojízdnou restauraci, o níž je řeč, stojí zaparkovaná několik metrů za ním. Na boku auta je nápis Foodtrip, vyvedený sprejem ve fontu graffiti. Hoffmann a Třebenský si práci ve Foodtripu rozdělili tak, že David se stará hlavně o organizaci a finance a na Honzovi je především určení kulinárního směru, kterým se jejich pojízdný stánek ubírá. Třetím společníkem v partě je Davidův bratr Petr Třebenský. Podnikají spolu dva a půl roku. Jejich foodtruck Foodtrip se specializuje na mexickou a asijskou kuchyni. Podobně jako řada dalších kolegů z oboru se svou dodávkou obrážejí farmářské trhy, vinobraní či komerční hudební festivaly, ale v něčem se od nich přece liší. Jak sami říkají, nejlíp jim je na freetekno parties.

České freetekno zažilo svůj zenit koncem první poloviny nultých let. V roce 2005 na příkaz premiéra Paroubka policie násilně rozehnala legendární CzechTek na louce u západočeského Mlýnce. Techno se pak na několik týdnů stalo věcí veřejnou, hojně diskutovanou v médiích i Poslanecké sněmovně. Nyní, po téměř dvaceti letech, se česká freetekno scéna v něčem vrátila ke kořenům: pořádání parties pro pár tisíc zasvěcených, vytváření dočasných prostorů, kde na několik desítek hodin platí trochu jiná pravidla než ve venkovním, stále unifikovanějším světě. A klukům z Foodtripu technařský punk vyhovuje často víc než načančané prostředí vyfešákovaných gastrofestivalů a korporátních akcí. I proto, že se sami freetekno subkultury roky aktivně účastní. V něčem tak vracejí koncept foodtrucků zpátky do časů, kdy vznikl. Zatímco dnes jsou foodtrucky součást globální gastrokultury živené instagramovými trendy, původní účel pojízdných stánků s jídlem byl jiný.

Kovbojové i dělníci

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!