Red Bull showrun Praha

Red Bull showrun Praha Zdroj: Red Bull CZ

Red Bull showrun Praha
Red Bull showrun Praha
3
Fotogalerie

Lítající gumy a formule v Karlíně. Red Bull a Praha si vzájemně daly křídla a vznikla luxusní show motorsportu

Oliver Adámek

Vidět projíždět formuli pražskými ulicemi byl určitě sen mnoha fanoušků motorsportu, který se v sobotu naplnil. Karlínem několikrát prosvištěla legendární RB7, formule, v níž vyjezdil své největší úspěchy Sebastian Vettel. Red Bull dovezl do Prahy patřičně opulentní show s přehlídkou driftu i toho správného hluku motoru, který už na dnešních formulích neuslyšíme. Akci by slušelo snad jen vřelejší publikum.

Projet se po Praze ve formuli zní na první poslech jako šílenost. V uličkách historických částí města by se superrychlé stroje sotva propletly. Přesto tuhle svoji předváděčku stáj Red Bull do české metropole přivezla. Ačkoli na oficiálních grafikách inzerovala Pražský hrad a Václavské náměstí, pro jízdu ikonických strojů si vybrala jedno z nejnovějších lokalit města – Rohanské nábřeží.

Volba to byla dobrá a nejspíš jediná možná. Nikde jinde v blízkosti centra nenajdete tak souvislou rovinu a zároveň dost prostoru kolem pro vytvoření zázemí a tribun. Samotná projížďka se mohla uskutečnit třeba na Magistrále, ale s daleko omezenějším publikem. Nová výstavba na Rohanu je navíc aspoň trochu architektonicky zajímavá. Ukazuje se tak Praha, jakou turisti tolik neznají. V neposlední řadě byl jistě výhodou lokace i fakt, že Rohanské nábřeží bylo až do povodní roku 2002 korytem Vltavy. Relativně nová je tak i silnice, po které se formule v Karlíně proháněla.

Sportovní hvězdou, na kterou Red Bull fanoušky nalákal, byl David Coulthard. Skotský jezdec během kariéry sdílel stáj třeba s Kimi Raikonnenem nebo Markem Webberem, vyhrál třináct velkých cen a jednou skončil v celkovém pořadí ročníku formule 1 druhý. V posledních letech pracuje jako komentátor, takže mu marketingové akce nejsou cizí, s novináři mluvil nenuceně a se zaujetím.

Red Bull showrun je akce, se kterou výrobce energy drinku objíždí svět už léta. Před třemi roky tak mohli fandové rudých býků vidět superstar Maxe Verstappena, jak ve formuli sviští po legendární trati na sjezdové lyžování v rakouském Kitzbuhelu. A letos na jaře zavítal stejný model s Coulthardem v kokpitu i do Washingtonu D.C., kde projížděl slavnou cestu vedoucí k Bílému domu.

A o jakou že šlo formuli? Coulthard v Praze jezdil s osmiválcovým modelem RB7, s nímž v roce 2011 vyhrál šampionát Sebastian Vettel. Oproti současným strojům je na první pohled patrný velký rozdíl – RB 7 je daleko hlasitější. Je to už drahně let, co špičky motorsportu rozhodly o zavedení tišších motorů. „Erbé sedmičku“ si tak ideálně užijete se špunty do uší, určitě se ale vyplatilo alespoň jeden průjezd poslechnout „naostro“.

Průjezdy formule byly relativně krátké a bez velkých driftovacích kousků. Přece jen, tenhle starší model se během 5-7 minut přehřeje. Od triků byly v showrunu jiné stroje – dvojice BMW M4 G82. S jedním vyjel člen populárních Red Bull Driftbrothers Elias Hountondji z Německa, druhým český jezdec Marco Zakouřil. Drifteři na pražskou jízdu obuli čerstvé pneumatiky a troufl bych si odhadnout, že je také použili naposled. Při těch nejostřejších driftech v zatáčce u Invalidovny od aut létaly kusy pneumatik, takže kdo stál v prvních řadách, mohl si odnést i pár úlomků gumy z driftového bavoráku. Nebo spíše musel, protože chvílemi první řady gumový kouř doslova pohlcoval.

Showrun ale nebyl jen o sobotním programu, zaplnil Prahu v celém týdnu předtím. Po městě totiž jezdila speciálně obrandovaná pražská legenda – mazací tramvaj – s formulí na zádech. To možná nejvíc ukázalo genialitu marketingu Red Bullu. Na akci upoutal kampaní, která vychází z Prahy a něčeho, co k ní neodmyslitelně patří.

Velkolepý a komplexní zážitek oslabovala leda převážná laxnost sedmnáctitisícového publika. Na obligátní moderátorské zvolání „jste tady?“ většinou tribuny moc nereagovaly. Ale to nejde pořadatelům vyčítat, většina lidí se prostě jen přišla podívat, jak to vypadá, když po Praze jezdí formule. Byli tedy spíše diváci než fanoušci. Showrun se ale musel líbit snad každému, kdo na něj přišel. Red Bull a Praha si prostě navzájem daly křídla.