Vlastenecké setkání v Příčovech

Vlastenecké setkání v Příčovech Zdroj: Zbyněk Pecák

Na poslední diskusi o kultuře se sešli Jaromír Nohavica, Miloš Zábranský a Vítězslav Jandák. Na rozdíl od ostatních Nohavica nic zásadního neřekl.
Jsou tu lidé různých ideologií a názorů.
Jsou tu lidé různých ideologií a názorů.
Jsou tu lidé různých ideologií a názorů.
Mezi nimi i některé celebrity dezinformační scény, jako děkan Ševčík nebo Petr Hájek.
8
Fotogalerie

Dobří lidé, kteří uvěřili zlu. Jaké bylo Vlastenecké setkání v Příčovech?

Martin Bryś

Asi neexistuje žádná pestřejší subkultura, než jsou dezinformátoři. Tohle nejednoznačně vymezené hnutí do sebe od doby covidové pandemie inkorporovalo kdekoho. Od neonacistů po komunisty, od hipíků po křesťany, a ještě řadu větších či menších bláznů okolo. Kde se vzali, co si myslí a co je spojuje, jsme se vydali zjistit na Vlastenecké setkání na zámečku v Příčovech, asi nejrozmanitější festival současnosti.

V Příčovech na Sedlčansku se už šest let v řadě koná Vlastenecké setkání a rok od roku je tato akce větší. Původní étos se nemění, podle doktorky Tomkové, majitelky zámečku, kde se akce koná, „každý dobrý člověk miluje svůj národ a svou vlast, měl by pracovat k jejich zvelebení. Základní přínos pro lidstvo je v tom, co uděláme pro svou vlast, nikoliv pro anonymní globalistickou komunitu.“ No proč ne. Jenže podle avizovaného programu a hostů to vypadá spíš na party spiklenců a dezinformátorů než dobrých lidí. Uvidíme.

Reflex v minulosti podobné akce pokrýval. Nezřídka přítomnost novináře na takovém setkání končila slovní inzultací, jindy došlo dokonce i k fyzickému napadení. Proto jsme zvolili novou strategii. Já se coby reportér budu na akci pohybovat inkognito a fotograf, který je přece jenom nápadnější, bude fungovat nezávisle, abychom budili co nejméně pozornosti.

Do malé a upravené vesničky Příčovy přijíždíme již brzo ráno, program trvá celý den a nechceme vynechat ani minutu. Na začátku obce už jsou navigační cedule k parkovišti. Vidíme spoustu aut, podle značek přijela z celé republiky. Někteří dorazili dokonce s karavanem, aby si tu mohli užít celý víkend. Vesnicí už se to hemží. Kromě parkoviště stojí auta návštěvníků všude podél cest. Po hlavní směrem k zámečku proudí davy lidí a místní při pohledu na ně kroutí hlavou. Nebo rovnou nadávají, protože jindy klidnou obcí nemůžou pořádně projet. Vypadá to na mnohem větší akci, než jsem si původně představoval. Vloni se prý účastnilo dva tisíce lidí, což mi přišlo trochu neuvěřitelné, letos jich tu mohlo být o nějaký ten tisíc víc.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!