Na jednom z videí se objevil i policista, kterého nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Na jednom z videí se objevil i policista, kterého nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Zdroj: Telegram

Lovci predátorů se stáhli do ústraní. Sami varují možné napodobovatele před problémy se zákonem

Barbora Prchalová

 Lákali na schůzky predátory, kteří si nevhodně dopisovali s falešnými profily nezletilých, kde je s konverzacemi konfrontovali a následně je zbili. Takzvaní lovci predátorů se ovšem po prvních zatčeních přímo na „lovu“ stáhli do ústraní a nyní pouze mapují lidi, kteří si s údajnými nezletilými dopisují. Stále ovšem chtějí upozorňovat na rizika, která dětem od deviantů na internetu hrozí. Jejich databáze predátorů momentálně čítá přes 2800 lidí.

Na případy lovců predátorů Reflex upozornil již před měsícem. Na aplikaci Telegram se tenkrát objevila skupina, na níž lovci sdíleli videa, na nichž konfrontují muže, kteří si nevhodně dopisovali s falešnými profily nezletilých dívek. Při schůzkách údajné predátory zbili a ztotožnili.

Na jednom z videí se objevil i policista z jižní Moravy, kterého nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ve veřejném prostoru se pak objevily informace, že si s lovci dopisoval na sociální síti Instagram. Jeden z lovců predátorů David, který se s redakcí Reflexu spojil, podotkl, že původně konverzace začala na Snapchatu, než se na Instagram přesunula.

„Lidé nás kontaktují jako první, konverzace z naší strany nikdy není o sexu, čekáme, až s tím přijdou sami, jinak nás ti jedinci nezajímají. Nijak je neprovokujeme, jak si někteří lidé asi myslí. To, že byl tento člověk policista, jsme bohužel nevěděli, neudělali jsme dostatečný background check,“ přiblížil případ policisty David.

Podotkl, že momentálně lovci připravují svá data, jelikož plánují predátory veřejně odhalit. Jejich databáze, která obsahuje osobní údaje lidí, kteří jejich falešným profilům posílali nevhodné zprávy a fotografie, včetně jména, data narození či bydliště, momentálně čítá 2886 lidí. „O některých lidech víme kompletně všechno, informace o jejich bývalých partnerech, rodičích, kde všude pracovali, osobní e-maily, někdy i hesla. Víme toho o nich možná i víc než oni sami,“ přiblížil David.

Žádná veřejná skupina na Telegramu ani jinde momentálně nefunguje. Původní skupina „Pedo Hunting Czechia“ z Telegramu zmizela po pár týdnech po zveřejnění prvních videí. Rovněž nikdo z lovců nepíše příspěvky na veřejná fóra. Lovci se mezi sebou nyní baví pouze v uzavřených konverzacích a ve spojení jsou pouze ti, kteří byli v kontaktu již před tím, než policie případy začala vyšetřovat.

„Víme, že lidé, které my neznáme, chtěli založit nové skupiny a pokračovat, ale napsali jsme jim, aby to nedělali, že je to blbost a nemá cenu se zbytečně dostat do problémů. Naštěstí byli úplně normální, pochopili rizika a řekli, že to dělat nebudou. Spousta lidí si neuvědomuje, že skončit s obviněním za těžké ublížení na zdraví a podobně vážně sranda není,“ sdělil lovec.

Mezi lovci jsou nezletilí

Skupina nadále skrze falešné profily mapuje predátory, schůzky si s nimi ale nedomlouvají. David nevylučuje, že někteří jedinci stále predátory ven nelákají. Nábor nových lidí, ať už na Telegramu či jiných sociálních sítích, do původní skupiny nyní vůbec neprobíhá. Důvod je jednoduchý, pokud lovci predátory zbijí, je jejich jednání trestné. Podle informací Reflexu policie takto v jednom případě zadržela šest mladých lovců.

Viní je z loupeže, omezování osobní svobody, vydírání a těžkého ublížení na zdraví, vše ve formě spolupachatelství. Za loupež v organizované skupině i těžké ublížení na zdraví hrozí trest pět až dvanáct let vězení, za vydírání a omezování osobní svobody ve spolupachatelství dva roky až osm let za mřížemi. Chycená skupina nyní čeká na termín soudního stání. Mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala uvedl, že se jednotlivými případy týkajícími se sexuálních agresorů zabývá více pražských obvodních státních zastupitelství.

„Minimálně jedno obvodní státní zastupitelství se pak zabývá i více skutky takzvaných lovců. Ve věci týkající se lovců probíhá vyšetřování. Délky trestů se odvíjí zejména od právní kvalifikace jednání a skutečnosti, zda se jedná o mladistvého, nebo dospělou osobu. Právě s ohledem na skutečnost, že se dotazovaná věc dotýká i osob mladších osmnácti let, nelze k dotazované věci poskytovat podrobnější informace,“ sdělil Cimbala.

Ten podotkl, že odhalování predátorů na internetu není žádnou novinkou, fyzické útoky, vyhrožování či vydírání je ale změna v chování lovců. „Lze také dodat, že lovci, kteří se v rámci této aktivity nedopouští trestné činnosti, mohou vystavovat naopak nebezpečí své osoby, proto jakékoliv jednání, které může být trestným činem, by měly všechny osoby oznamovat Policii ČR, a nikoliv se snažit řešit věc vlastními silami,“ dodal Cimbala.

Policie při vyšetřování spolupracovala s Europolem, jak již před několika týdny řekl Reflexu mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek. Podobná videa se totiž na Telegramu šířila z více evropských zemí, například Německa, Anglie či Maďarska. Nešlo ale o mezinárodní vyšetřování, pouze o vzájemnou inspiraci jednotlivých národních skupin.

David znovu zopakoval, že zveřejněná videa měla sloužit jako výstraha pro predátory, že jejich činy budou mít následky. „Děláme to už dlouhou dobu, já zhruba od roku 2016. Víme, co jsou ti lidé schopní udělat, někteří nám i psali, co udělali. Náš cíl je upozornit, že je to mnohem větší problém, než si lidé myslí,“ konstatoval lovec.

David také zdůraznil, že většina členů skupiny nesouhlasí s neonacismem a odsuzují ho. Aktivita rozhodně neměla za cíl dát platformu lidem, kteří bezdůvodně chtějí někoho zbít.