Video placeholder
Extrémní deště v Česku: Rozbouřená Bělá v Moravskoslezském kraji(14.9.2024)
Extrémní deště v Česku: Rozbouřená Bělá v Moravskoslezském kraji(14.9.2024)
Extrémní deště v Česku: Rozbouřená Bělá v Olomouckém kraji(14.9.2024)
Hasiči na Jesenicku zasahovali v sobotu u víc než stovky událostí (14. 9. 2024).
Hasiči na Jesenicku zasahovali v sobotu u víc než stovky událostí (14. 9. 2024).
10
Fotogalerie

V Jeseníku bouří voda i emoce. Reportér Reflexu na cestě do povodňového pekla

Martin Bryś

Silné deště a povodně zasahují bezmála celou Českou republiku. Řada oblastí se chystá na velkou vodu, která nemá v historii obdoby. Zatímco na většině území je rozsah záplav a škod zatím pouze odhadovaný, na severní Moravě a ve Slezsku už se zcela vybarvuje. Jestli je někde katastrofa na spadnutí už nyní, je to Jesenicko.

Šumperk se dnes chystá na velkou vodu. Předpovědi jsou děsivé, velká část města by měla být povodní dotčena, ale v ulicích zatím vládne klid. Pytle s pískem a jiná protipovodňová opatření jsou vidět jen u pár domů. Na mostech se tvoří fronty zvědavců, kteří se chtějí vyfotit s rozbouřenou Desnou. Louky a pole kolem města se mění v rybníky. Městský rozhlas trpělivě nabádá občany k obezřetnosti, jinak po zkáze není ani památky.

Vydáváme se dál na sever do Jeseníku, kde už se povodeň stává skutečnou. Serpentýny silnice se táhnou lesem a přes silný déšť není vidět na krok. Do toho se přidává mlha, vesničky po cestě jsou temné, nikde se nesvítí. Chvílemi nás ozáří záblesky policejních a hasičských aut, které uhánějí kolem. Změť rudých a modrých světel prosakující horskou mlhou se tváří jako průzor do pekla.

Čím víc na sever se dostáváme, tím je situace horší. Rozbouřená říčka Bělá se chystá rozlít všude kolem a ze všech stran, zahrad a strání jí přiživují další potoky. Nikde není ani živáčka, občas projede auto, nebo zabliká některý z vozů IZS. Přívaly vody mění silnice v řeky. Už není jasné, kudy to vlastně jedeme. Naše cesta končí v obci Lipová-Lázně. Zastaví nás policista, na kterém vidím, že ať si stoupne kam chce, vždycky má spoň po kotníky vody. Otáčí nás zpátky a s výrazným děsem ve tváři nám doporučuje, ať jedeme opatrně někam úplně pryč. Opatrnost je na místě. Jen před pár desítkami minut tu zmizelo ve vodě auto i s pasažéry a dosud není k nalezení.

Vracíme se zpět do Jeseníku a jestli cesta na sever byla s každým metrem horší, tady na nás padne úleva. Dole ve městě je oproti zatopené Lipové klid. Tam je teď podle tvrzení policisty nejhůř, Jeseník to teprve čeká. Uvidíme zítra. I Když je v ulicích Jeseníku prázdno a voda se zatíme nerozlévá mimo koryto řeky, v místních hospodách to žije. Sedíme tu vedle lidí, kteří se nebaví, ale často pijí na žal. Někdo právě přišel o dům, jiný se bojí, že ho to taky čeká. Z napjaté atmosféry kolem povodní se otvírají staré rány. Všudy přítomná nervozita vrcholí v osobních konfliktech a hádkách. Dnes si už nikdo na nic nehraje. Snad se brzy do normálu vrátí hladina Bělé a opadne i stres. Uvidíme v neděli.