Povodeň zaplavila Jeseník

Povodeň zaplavila Jeseník Zdroj: Zbyněk Pecák

Apokalypsa v Jeseníku: Velká voda přinesla do města totální zkázu a proměnila ho v bahnité peklo

Martin Bryś

Silné deště a povodňové výstrahy zasáhly bezmála celou Českou republiku. Dlouho ale nebylo jasné, kde záplavy udeří nejvíce. Jedním ze zatím nejvíce postižených míst je Jesenicko. Během víkendu byla tato část severní Moravy vodou úplně odříznuta od zbytku světa. Čekali jsme, že se něco stane, ale nikdo nečekal, že tyto povodně budou větší, než si tu kdo pamatuje.

V neděli ráno mě vzbudilo hučení vody. Hotel Praděd, ve kterám jsme se ubytovali,  je beznadějně obklíčený a kolem se valí prudké vlny. Rychle balíme věci a brodíme se k autu, které naštěstí ještě odjede. Ale nevíme kam bychom jeli. Podle hasičů jsme odříznuti od světa, všechny silnice jsou uzavřeny. 

Pokračování 2 / 7

Povodeň zaplavila Jeseník

Voda za sebou nezanechala jen bláto a naplavené stromy. Na některých místech potrhala silnice jako listy papíru. I když povodeň ustoupila, některé části Jeseníku budou ještě dlouho po silnici nedostupné.

Pokračování 3 / 7

Povodeň zaplavila Jeseník

I když na Jeseník dolehla nebývalá zkáza, na nikom není vidět panika ani žádná hysterie. Zdá se, že místní berou situaci tak, jak je. Možná i proto se tahle socha v zatopeném parku stala vyhledávaným objektem pro ironickou fotku. Nejdřív mi ta smířlivost s neblahým osudem připadala podezřelá, ale čím déle jsem v zatopeném Jeseníku odříznutý od světa, tím víc mi dochází, že se nedá nic moc jiného dělat, aby se člověk neznláznil.

Pokračování 4 / 7

V centru Jeseníku voda bleskově opadla a ulicemi se dá opět projít

V centru Jeseníku voda během neděle bleskově opadla a ulicemi se dá opět projít. Místní opatrně procházejí kolem vytopených domů a sčítají škody. Potok Staříč v Jeseníku s sebou nabral mnoho trosek, bahna a popadaných stromů. Některé zdejší mosty už jsou podle hasičů zničené, jiné ještě drží.

Pokračování 5 / 7

Video placeholder
Situaci v Jeseníku monitoruje i armádní vrtulník • Martin Bryś

V neděli dopoledne na chvíli přestalo pršet, ale situace se nezlepšila. Jeseník je divokou vodou rozdělen na několik částí a nedá se dostat z jedné strany města na druhou. Kromě hasičského dronu nad námi kroužila i vojenská helikoptéra, která pomáhala zachraňovat lidi uvízlé v zatopených domech.

Pokračování 6 / 7

Video placeholder
Vyplavené obchody v Jeseníku • Martin Bryś

Obchody v centru Jeseníku byly pod celou noc vodou. Některé výlohy jsou na padrť rozbité, jinde vytékají potůčky, kudy to jde. Někteří podnikatelé mají štěstí a voda se do jejich provozoven nedostala.

Pokračování 7 / 7

Podemleté břehy v Jeseníku

Potok Staříč se v noci na neděli vylil z břehů a valil do Jeseníku obrovské množství vody. Dal se přejít po poslední otevřené lávce, na které byly patrné stopy po naplavených troskách. Břehy potoka Staříče jsou na mnoha místech podemleté. Cesty z města ven by podle hasičů mohly být obdobně poškozené.