Tereza porodila všechny své tři děti doma s porodní asistentkou. Vyšlo jí to na 10 až 15 tisíc korun a peněz prý rozhodně nelituje. V případě komplikací ale byla připravena jet do porodnice.

Tereza porodila všechny své tři děti doma s porodní asistentkou. Vyšlo jí to na 10 až 15 tisíc korun a peněz prý rozhodně nelituje. V případě komplikací ale byla připravena jet do porodnice. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Podle porodníka Radovana Vlka mohou při porodu doma nastat tak závažné a rychlé komplikace, že jim přítomnost porodní asistentky nezabrání a často je ani nevyřeší.
Stát podporuje porody v porodnicích nebo centrech porodní asistence
Ročně se v Česku doma narodí zhruba pětistovka dětí z celkových 90–100 tisíc
3 Fotogalerie

Stát preferuje kvůli bezpečnosti porody v nemocnicích, ostatní je šedá zóna. Proč chce část žen rodit jinak?

Lenka Matoušková

Nejsou zakázány, ale ani povoleny. Domácí porody jsou už roky bez pravidel, protože je stát nechce podporovat. V praxi to ale znamená, že o samotě nebo s laiky žena rodit doma vlastně může, ale s porodní asistentkou za to zdravotnici hrozí až miliónová pokuta. Absurdní, řekl v září Ústavní soud a přišel s nálezem, podle kterého porodní asistentky domácí porod vést mohou, nepůjde ale o zdravotní péči. A zákonodárce vyzval, aby nepřehlíželi problémy, které spletitá právní úprava působí. Politici a odborníci tak dostali domácí porody znovu na stůl a ministerstvo zdravotnictví hledá řešení. Podaří se tentokrát najít kompromis? A jak se dnes rodí v Česku?

Takže 24. týden, miminko vypadá v pořádku, tady jasně vidíte, že je to chlapeček, popisuje lékař těhotné pacientce na pravidelné kontrole ultrazvuk. Na ambulancích gynekologicko-porodnického oddělení pražské vinohradské nemocnice je typický frmol, provede se tu na 1400 porodů ročně. Právě tohle místo si pro porod vybrala i paní Olga, která čeká ve čtyřiceti letech své první dítě. 

Ultrazvuk ji uklidnil, stejně jako ji uklidňuje péče lékařů. „Pan doktor říkal, že malej dobře roste, takže jsem v klidu. Já to asi beru ze svého pohledu sportovkyně, odmalička jsem kvůli sportu hlídaná lékaři a vím, že česká zdravotní péče je na špičkové úrovni. A já bych nikdy ani nepřemýšlela nad něčím, jako je domácí porod. Za mě je to prostě nebezpečné a české porodnictví už je taky úplně někde jinde, než jak to zažily naše maminky nebo babičky. Pro mě je bezpečné rodit miminko v nemocnici,“ vysvětluje svou volbu nastávající matka Olga. „V dnešní době je skvělé, že si žena může vybrat porodnici i podle toho, jak je vybavená, jaký má přístup. Já jsem to hodně řešila a šla se podívat, jak vypadá porodní sál, jaké jsou sestřičky. Sem to nemám zrovna blízko, ale profesionalita a přístup personálu mě přesvědčily, že chci rodit tady. Jako prvorodička se pořád na něco ptám, zajímají mě všechny informace. Samo­zřejmě mám i nějaké své představy o porodu, ale vím, že to nakonec bude určitě úplně jinak. Ale pro mě je hlavně důležité, abych byla já i miminko v pořádku, proto chci být tady. Nikdy nevíte, z vteřiny na vteřinu se může něco stát,“ dodává. Stejně jako ona rodí v porodnici v Česku drtivá většina žen. V českém systému ani není zaří­zení mimo nemocnici.

V porodnici versus doma

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!