Dan Všetečka: Jíst Carolina Reaper je jako stříkat si pepřák do pusy. Pálivé vyhledávám, mám posunutou hranici
Dan Všetečka je pěstitel pálivých papriček a taky několikanásobný šampion v jejich pojídání. Povídali jsme si o tom, kam až je možné vášeň pro extrémně pálivé jídlo vyšponovat a jak se v Česku proměnilo vnímání pikantních potravin. Protože Dan a jeho parťáci také vyrábí pálivé omáčky, přišla řeč i na byznys.
Kousek od Prahy ve městě Mšeno bychom v jednom nenápadném skleníku našli opravdu horké zboží. Je to totiž jedno z míst, kde firma Palíto pěstuje chilli papriky s vysokou koncentrací kapsaicinu. Dan Všetečka a jeho kolegové jsou jedni z mnoha nadšenců, kteří v posledních letech naskočili na vlnu rostoucího byznysu s chilli produkty, a podařilo se jim z koníčku přesedlat na seriózní podnikání.
Kromě extrémních zážitků s paprikami, které obsahují klidně i dva miliony jednotek pálivosti podle Scovilleovy stupnice, jsme probrali také výzvy a úskalí, které provází pěstování a zpracování choulostivých odrůd paprik.
A protože jsme kromě slov schopni také činů, všechny produkty včetně těch nejžhavějších jsme také na vlastní kůži vyzkoušeli.
Může být extrémně pálivé jídlo zároveň chutné? Patří chilli do české kuchyně? Kde jsou limity pálivosti? A co udělá extrémně pikantní omáčka s netrénovaným redaktorem Reflexu? Dozvíte se ve videu!