Video placeholder

Výroba rumu je o trpělivosti, vášni a preciznosti. Prémiový rum je nejlepší pít, jak je

Martin Bryś

Rum patří bezesporu mezi nejoblíbenější české nápoje. Ovšem to, co tu pod názvem rum pijeme, má mnohdy s tím opravdovým rumem společný jen název. I přes silnou tradici tuzemáků jako lidového nápoje se i u nás čím dál více daří prémiovým destilátům, které skutečně nesou název rum oprávněně. O tom, co dělá rum rumem a jak ho správně pít, jsme si povídali s Nelsonem Hernandézem, který v oblasti míchání rumů patří mezi světovou špičku.

Třtina, sudy a vášeň. To jsou podle Nelsona Hernandéze jedny z nejdůležitějších faktorů, které se podepisují na kvalitě venezuelských rumů Diplomático, na jejichž výrobu Nelson dohlíží a které mají jedno z nejdůležitějších odbytišť právě v České republice.

Nelson Hernandéz nastoupil do lihovaru v polovině osmdesátých let a od údržby se vypracoval až k pozici Maestro Ronero, tedy toho nejdůležitějšího muže celé destilerie, který má na starosti definitivní míchání rumu a dohlíží na celý proces výroby.

Jak se prémiový rum vyrábí, co je k tomu potřeba a jak ho správně pít, se dozvíte ve videu.