Jiří Padevět

Jiří Padevět Zdroj: Jiří Padevět - archiv

Jiří Padevět
Jiří Padevět
Jiří Padevět
3
Fotogalerie

Jak se bude dařit knižnímu trhu? Záleží, zda bude Rusko na Ukrajině poraženo, říká Jiří Padevět

Kateřina Kadlecová

Jak zvládlo nakladatelství Academia covidovou pandemii? Jsou na tom odborné a populárně naučné knihy v aktuální krizi výrazně jinak než tituly z oblasti krásné literatury? A co chystá Academia pro předvánoční trh? Přečtěte si rozhovor se spisovatelem a ředitelem nakladatelství Academia Jiřím Padevětem.  

Spisovatel Jiří Padevět, autor více než dvacítky publikací zejména z oblasti české protektorátní a poválečné historie, vede nakladatelství Academia od roku 2006. Sám je držitelem ocenění Magnesia Litera a Slovník roku 2013 za Průvodce protektorátní Prahou, publikace Academie pravidelně sbírají tato i mnohá další ocenění. K rozhovoru ho Reflex oslovil v rámci projektu Vyložme knihy na stůl, o němž si přečtete více v tištěném časopise č. 48, které vyjde 1. prosince.

Jak vaše nakladatelství poznamenal lockdown během pandemie? Lidé začali číst více; začali ovšem také více kupovat? Nebo už je český konzument literatury několik let ochoten utratit za knihy stejné množství peněz ročně, ale jejich reálná hodnota (a počet prodaných výtisků knih) je vzhledem k inflaci logicky nižší?

Během lockdownu se nám naštěstí podařilo, i díky existenci našeho eshopu, přesunout rychle většinu aktivit do online prostředí. Pandemie nás například inspirovala k založení a provozování YouTube kanálu nakladatelství Academia. Uzavření kamenných prodejen byl samozřejmě problém a asi u 20 % titulů jsme museli pozastavit, nebo alespoň pozdržet jejich výrobu. Pokud jde o českého čtenáře, byl podle mne v lockdownu ochoten utrácet pořád stejně, ale byl nešťastný, že si nemůže knihy před koupí prolistovat v knihkupectví.

Po pandemii přišla válka a zdá se, že s ekonomickou krizí spojenou s Putinovou invazí kupujícím dochází dech. Jak hodně se prodeje vašich knih propadly?

Tržby se zatím nijak zásadně nepropadly, uvidíme, jaká bude situace v první polovině příštího roku. Také uvidíme, jak bude vypadat vánoční knižní trh, pořád jsem přesvědčen, že kniha je relativně dostupným a přitom důstojným darem.

Video placeholder
Prostor X: Rozhovor s Jiřím Padevětem • Prostor X

Omezili jste nákup zahraničních práv, vydáváte jen část titulů, avizovaných v edičních plánech, v nižších počtech výtisků? Propouštíte nebo hodláte propouštět zaměstnance? Změnil váš podnik nebo vaše produkce strukturu a směr?

Knihy, které vydává Academia, mají nízké náklady obecně. Pokud jde o úspory, ano, omezili jsme nákupy zahraničních práv a snažíme se uspořit v provozních „kolonkách“ rozpočtu. Zaměstnance propouštět neplánujeme, Academia funguje v počtu zaměstnanců v podstatě na technologickém minimu. Spíše omezujeme spolupráci s externisty. Strukturu a směr produkce nebudeme měnit již z podstaty naší existence.

Snažíte se tlačit cenu knih na minimum – nebo jakou zaujímáte taktiku, pokud jde o naceňování knih?

Cenu knih se snažíme držet tak nízko, jak to jenom jde, ale vzhledem ke zdražení všech vstupů jde samozřejmě cena knihy nahoru. Vzhledem k cenám knih se nemohu zbavit pocitu, že největším konkurentem nakladatele brzy nebude jiný nakladatel, ale knihovna.

V Česku se jeví jako velký problém distribuce knih. Zejména malí nakladatelé si v posledních letech stěžují na to, že distributoři jejich ceny bez předchozí domluvy zlevňují, že zůstávají za prodané knihy i několik měsíců dlužni a drží tak nakladatele s menším obratem v šachu a občas na hraně bankrotu… Co s tím?

Jako větší nakladatel má Academia spolupráci s distributory jasně nastavenu smlouvami a při jejich plnění nedochází k žádnému dramatickému porušování dohodnutých podmínek. Distribuční marže jsou vysoké už řadu let, pro nás jsou řešením vlastní prodejny, některé naše knihy prodáváme jenom tam. Menší nakladatelé jsou samozřejmě v daleko horší vyjednávací pozici. Někteří se vracejí k praxi devadesátých let a obcházejí knihkupce s ruksakem plným novinek.

Jaká je vaše prognóza a strategie pro další dva roky, kdy se bude ekonomická situace velmi pravděpodobně nadále zhoršovat?

Moje prognóza je úplně k ničemu, záleží především na tom, zda bude ruský agresor na Ukrajině totálně poražen a za jak dlouho. Otázka je, zda nepřijde po pandemii a válce další pandemie a další válka.

Na jaké tituly z vaší aktuální produkce před Vánoci spoléháte nejvíce?

Určitě na knihu Dějiny lidí Martina Rychlíka, na knihu Michala Jareše Případ Clifton a na dnes velmi aktuální publikaci Stevena Pinkera Osvícenství tady a teď. Myslím, že čtenáře by mohla zaujmout i kniha Stevena Marcuse Jiní viktoriáni o sexualitě a v Anglii 19. století. Ale věřím, že si čtenáři při vánočních nákupech všimnou i našich starších titulů.