„Vystupování před lidmi vnímám jako nepříjemnou povinnost, nutnost, ze které se nejde vyvlíknout. V podstatě mi to přijde podobné jako jít do války.“

„Vystupování před lidmi vnímám jako nepříjemnou povinnost, nutnost, ze které se nejde vyvlíknout. V podstatě mi to přijde podobné jako jít do války.“ Zdroj: Profimedia.cz

Hudebník Pete Doherty také kreslí a maluje. Používá při tom i svou vlastní krev.
Doherty v současné podobě s manželkou Katiou de Vidas
Pete Doherty s někdejší přítelkyní, supermodelkou Kate Moss
3
Fotogalerie

Když jsem viděl film o sobě, cítil jsem stud, hrdost frustraci i lítost, říká rocková hvězda Pete Doherty

Anglický hudebník a frontman kapel The Libertines a Babyshambles se v dokumentu Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži zpovídá ze svých démonů a vzpomíná na dlouhý boj, který vedl se závislostí na drogách. Snímek, jejž natočila jeho nynější manželka Katia de Vidas, je jedním z hlavních taháků festivalu Dny evropského filmu. V neděli 7. dubna PETE DOHERTY (45) se svou ženou dokument uvede v pražském Paláci Akropolis a po něm krátce vystoupí. Rozhovor s nimi proběhl k premiéře filmu loni na podzim.

Čekali jsme rozevlátého rockera, vešel Poirot. Pete Doherty, někdejší rocková ikona, vkráčel na filmovém festivalu v Curychu do místnosti, kde se měl setkat s novináři, v buřince a dvouřadém obleku s motýlkem. Na pozdrav pokynul hůlkou a pak se rozšafně poplácal po bříšku, které se mu dralo zpod vestičky. „Nějak jsem se zakulatil, co jsme se neviděli, že?“ uchechtl se. A v tom úsměvu ho člověk konečně poznal.

Katia de Vidas, žena, kvůli níž se odstěhoval do Francie a která mu loni porodila dceru, o něm deset let natáčela dokument. ­Pre­miéra se konala 6. října právě v Curychu – a právě tam film ve finální podobě Doherty viděl poprvé, za přítomnosti manželky a fanoušků, kteří obří sál zaplnili do posledního mís­tečka.

„Celou dobu se mi chtělo utéct,“ přiznal pak v rozhovoru, na nějž dorazil s půlhodinovým zpožděním a opět ruku v ruce s Katiou. Chvíli to vypadalo, že i mluvit za něj bude ona: sem tam něco pronesl, ale po většinu času odpovídala manželka a on jen nevzrušeně listoval katalogem výtvarného umění. Pak se náhle zvedl od stolu a zapálil si – uprostřed luxusního hotelového apartmá. Bezpečnostní senzory ani nehlesly, zato žaluzie v oknech začaly z ničeho nic rolovat. „Ha! Už mě vyhmátli! Myslíte, že mě zatknou?“ rozesmál se rocker, jenž svého času trávil víc času ve vazbě než doma.

 

Co jste se usadil ve Francii, žijete prý velmi spořádaně. Jak si to máme představit?

Doherty: Bydlíme s Katiou na venkově a tam to snad ani jinak než spořádaně nejde. Řekl bych, že se ze mě stal úplně obyčejný Francouz, se vším dobrým i špatným, co k tomu patří. Cpu se sýrem – ten je mimochodem kur..sky dobrej, vlastně je to jeden z hlavních důvodů, proč jsem ve Francii zůstal. Piju kafe, hodně kafe. Taky brandy. Sedím v místní kavárně a předstírám, že u toho čtu místní noviny. Venčím psy, poslouchám muziku, sleduju klasické filmy… A poslední dobou taky docela dost přebaluju. Doktoři mají k mému životnímu stylu výhrady – prý příliš mnoho tuku a cukru. Dokonce mi pohrozili, že pokud s tím okamžitě něco neudělám, umřu. Což mají asi pravdu, tělo mám zhuntované z drog a vybírá si to svou daň. Ale je to pořád lepší než dřív.

Jak dlouho jste „čistý“?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!