Video placeholde

Ministr Dvořák: V EU jsme zaprdění, Poláci nám ukazují efektivitu dotací. Euro umřít nenechám

V rámci speciální debaty Reflexe Bruselu: Co nám dalo a vzalo 20 let Česka v EU zpovídal šéfredaktor Reflexu Martin Bartkovský ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Kromě vzpomínání a bilancování došlo i na nedávné volby do Evropského parlamentu, na to, jak je vláda spokojená, kdo bude novým českým eurokomisařem a jaké bude mít portfolio. Podívejte se na záznam debaty ve videu v úvodu článku.

Šéf největší opoziční strany ANO Andrej Babiš o Martinu Dvořákovi často říká, že to je zbytečný ministr. A tak první otázka mířila na to, zda je Dvořák opravdu zbytečným ministrem. „Nemyslím si, že bych byl zbytečný. Zastupuji Česko hned v několika agendách. Ty by mohly být v gesci premiéra, ale je toho už tolik, že si myslím, že je premiér Fiala rád, že mu s tím pomohu. Dokonce mi to i sám řekl,“ odpovídá ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Debata se točila i kolem postu eurokomisaře, tedy jakéhosi evropského ministra, který by byl do Evropské komise zvolen za Česko. Toho má podle dohody z roku 2021 vybrat koalice PirSTAN, schválit ho ale musí vláda. Nejčastěji se skloňují jména Danuše Nerudová a Josef Síkela. „Nemohu vám to prozradit. Jednání probíhají a jsou tvrdá. Kdyby paní Nerudová získala nejvíce preferenčních hlasů, tak by se s tím dobře argumentovalo, ale takto to moc dobře nevypadá. Josef Síkela by byl dobrý kandidát pro energetické portfolio, ale ta jednání skutečně ještě probíhají,“ dodává Dvořák.

Je euro v Česku mrtvé? Jak se těší na spolupráci s novými europoslanci? Proč by si Češi zasloužili Nobelovku v euroskepticismu a proč jsou někdy bruselštější než Brusel? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku.