2004. Vladimír Šmicer se raduje ze své trefy proti Nizozemsku na EURO 2004.

2004. Vladimír Šmicer se raduje ze své trefy proti Nizozemsku na EURO 2004. Zdroj: Archiv Sportu

20 let od legendárního zápasu Česko – Nizozemsko: Sladký vítězný gól, vzpomíná Šmicer

Čeští fotbalisté před dvaceti lety sehráli jeden z nejlepších zápasů historie českého sportu. Otočili duel se silným Nizozemskem z 0:2 na 3:2 a tenhle zápas měl skutečně všechno. „Mohlo to klidně skončit 5:5,“ říká v rozhovoru pro Reflex tehdejší hráč Liverpoolu Vladimír Šmicer, který zápas rozhodl gólem v 88. minutě.

Na straně Holanďanů nastoupily ikony jako Van Nistelrooy, Robben, Stam, Seedorf nebo brankář van der Sar. Česko ale mělo tehdy zlatou generaci a patřilo mezi favority turnaje. Jen považte: v našich barvách vyběhli na hřiště Karel Poborský, Pavel Nedvěd, Petr Čech, Milan Baroš nebo právě Vladimír Šmicer.

V nedávném rozhovoru pro Reflex zavzpomínal Šmicer i na svůj první šampionát v roce 1996 a srovnal jej s tím v roce 2004. Takto vzpomíná na tehdejší rozhodující gól do holandské sítě: „Bylo sice sladké, když jsem dal vítězný gól, ale dával jsem ho do prázdné brány. Jasně, musíte si dobře naběhnout, abyste to mohl doklepávat. I tam byla euforie, ale byli jsme v jiné pozici. Na ten turnaj jsme jeli jako favoriti, věřili jsme si, kdežto v roce 1996 jsme si moc nevěřili a ze všeho jsme si dělali srandu,“ říká jeden z nejúspěšnějších českých fotbalistů vůbec.

„Myslím, že UEFA to dodnes uvádí mezi nejzábavnějšími zápasy v historii EURA,“ dodává Šmicer. Jak se dívá na dnešní fotbal? A co pro něj znamená populární přezdívka Štístko? Nejen to se dozvíte v rozhovoru v aktuálním Reflexu.