Michaela T. Horáková, generální ředitelka  LEGO Production Kladno

Michaela T. Horáková, generální ředitelka LEGO Production Kladno Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Michaela T. Horáková, generální ředitelka LEGO Production Kladno
Ode dne, kdy si společnost LEGO Group nechala patentovat kostku lega, uplynulo 66 let
Za každou hodinu se v kladenské továrně LEGO zabalí průměrně 1950 stavebnic na poloautomatických linkách a 830 na těch manuálních. Na nejmodernější lince až 2500 za hodinu. V hlavní sezoně tu sjede z linek 3,2 milionu boxů za týden, ročně je to 80 milionů krabic.
Kladenské LEGO je jedním z pěti výrobních závodů firmy na světě, další se nacházejí v Dánsku, Maďarsku, Mexiku a Číně.
4
Fotogalerie

U nás je všechno prověřeno dětmi, to jsou stavitelé zítřka, říká ředitelka kladenské továrny LEGO

Jak se vyrábí legendární stavebnice, jejíž kostičky se dědí z generace na generaci? Každý z nás podle oné populární firmy průměrně vlastní 86 LEGO kostek, jen za rok 2012 jich bylo vyrobeno na 46 miliard. Kdyby se z nich postavil sloupec, stačilo by to k dosažení Měsíce a ještě by nám šest miliard zbylo… Reportáž z kladenské továrny LEGO vám v Reflexu přineseme v druhé půli července, už nyní si však můžete přečíst rozhovor s její ředitelkou Michaelou T. Horákovou. O kariéře vysoké manažerky ve firmě, která má „inkluzivní prostředí ve svojí DNA“, o vztahu holčiček a dívek ke stavebnicím i o firemních novinkách.

Čtyři roky jste byla viceprezidentkou a vedoucí pro oblasti balení a lisování kostek v továrně LEGO v mexickém Monterrey. Továrnu LEGO v Kladně vedete právě jeden rok. Jaký byl?

Jsem překvapena, jak rychle utekl! Zpočátku jsem se s lecčím a leckým seznamovala, prozkoumávala legislativu, ale šlo to jako po másle. Všichni tu totiž kostičkami LEGO žijeme. Spojuje nás to, že vyrábíme úžasně pozitivní produkt – něco, co pomáhá dětem se rozvíjet, co jim přináší radost a štěstí. To se pak dobře pracuje. Spousta našich zaměstnanců jsou LEGO fanoušci, využívají zaměstnaneckých slev a těší se každoročně na vánoční dárek, speciální stavebnici jen pro zaměstnance, takže logicky sběratelský kousek. Jen si dovolím upřesnit, že jsem sice ředitelkou továrny v Kladně, ale to není celá česká LEGO Group: v Praze sídlí naše obchodní jednotka a regionální centrum pro střední a východní Evropu, Střední východ a Afriku. Dále ve spolupráci s DHL provozujeme distribuční centrum v Jirnech kousek od Prahy, kam vozíme stavebnice od nás z Kladna a oni je rozvážejí do prodejních sítí našich zákazníků, a také třeba do naší velké a relativně nové značkové prodejny v nákupním centru Westfield na pražském Chodově.  

Továrna LEGO je na Kladně skoro čtvrt století. Jak se rozrůstala a vyvíjela a co vztah místních k ní?

Hned po původní továrně v dánském Billundu vznikla ta naše, kladenská, v roce 2000. Tehdy bylo naší hlavní činností stavění velkých modelů a bylo tu jen osmdesát zaměstnanců – srovnejte si to s dnešními 3300 zaměstnanci a dalšími sezonními pracovníky. Nabíráme v podstatě celoročně, hlavně mechaniky, techniky a vývojáře nových strojů; jsme jedním z nejpopulárnějších zaměstnavatelů v Česku a často dostáváme významná ocenění, třeba letos jsme uspěli v anketě personální agentury Randstad a stali se v obrovské konkurenci nejlepším zaměstnavatelem. Myslím, že jsou místní rádi, že nás tu mají – koneckonců velká část města a okolí u nás pracuje, děti zaměstnanců sem chodí se svými třídami na exkurze a účastní se našich příměstských táborů. Letos máme tuším sedm běhů, vyjma první dva týdny, kdy jako každoročně probíhá celofiremní odstávka a všichni jedeme na dovolenou. Dětičky nám chodí na exkurze do výroby a mávají nám, člověku to rozzáří den. Ve shodě s firemní kulturou nám tykají a říkají Ahoj místo Dobrý den – a mají z toho dobrý den!

Před deseti lety jsem pořizovala pro Reflex rozhovor s někdejším plzeňským učitelem Milanem Reindlem, který získal prestižní pozici vývojáře LEGO Technic přímo v Billundu. Byla jsem šokovaná, co všechno musel pro získání té pozice udělat, a překvapilo mě, jak hodně stavebnice LEGO odnepaměti zbožňoval. Jaký je váš vztah k té stavebnici? Hrála jste si s ní coby dítě?

Samozřejmě, jako asi každý z nás, ať už jsme měli originální kostky LEGO z dovozu, nebo nějaké napodobeniny. Stavěla jsem si domečky pro panenky, nešla jsem podle návodů. Pro malé děti má budování z kostek úžasné přínosy, ať už jde o rozvoj jejich jemné motoriky, nebo fantazie. Některé děti pečlivě postaví model podle návodu, jiné jsou kreativní a postavený model zbourají a staví si dál něco jiného, podle vlastní fantazie. Naše LEGO DUPLO, jehož kostky jsou osmkrát větší než klasické kostičky LEGO, je určeno těm nejmenším už od roka a půl. Skupina LEGO dělá mezinárodní průzkum s názvem Play Well Report, ze kterého vyplynulo, že společné hraní dětí s rodiči posiluje rodinnou pohodu a upevňuje a prohlubuje vzájemné vztahy. Přesto si půlka českých a slovenských rodičů myslí, že kroužky a škola jsou pro děti důležitější než čas strávený v rodině. Přes osmdesát procent z nich si uvědomuje, že společná hra s dětmi zvyšuje rodinné štěstí, ale pětina z nich přiznává, že si se svými dětmi vůbec nehraje! 

Jako feministka a máma tří holek mám ráda sekci vašeho webu s názvem Holky nezastavíš. Pamatuju si, jak mi před deseti lety tentýž vývojář LEGO Technic Milan Reindl vysvětloval, proč mezi designéry Technic není jediná žena: „I v komunitě fanoušků by člověk ženy, co staví Technic, spočítal na prstech jedné ruky. Které holce by učaroval jeřáb?“ Vím, že LEGO Group na dětskou diverzitu a nepodporování generových stereotypů dbá a řeší to. Mění se nějak spotřebitelské návyky?

Z loňského výzkumu LEGO Group a společnosti Kantar na téma Rodiče dívek: Rozvoj kreativity vyplynulo, že dívky sice mají zhruba dvakrát víc koníčků a zájmů než chlapci, ale často se setkávají s překážkami, které jim brání v jejich kreativním využití. Zatímco u holčiček v mladším školním věku, tedy 6–12 let, 35 % se rodiče domnívají, že jejich zájmy nijak výrazně nepřispívají k jejich budoucnosti, u stejně starých chlapců je hlavním důvodem, který rodiče odrazuje od těchto aktivit – a jde o 47 % rodičů! – finanční stránka věci. Zájmy dívek zahrnují velmi různorodé aktivity, od skládání stavebnic a interaktivní hry či tvoření – tomu všemu holduje ve všech případech zhruba třetina malých respondentek – po vyprávění a přehrávání příběhů, což baví čtvrtinu dotázaných. Snažíme se nabídkou a skladbou stavebnic LEGO tyhle jejich zájmy kopírovat a doufáme, že jim umožňujeme tvořit, vyjádřit sebe samotné, vymýšlet různé zlepšováky.

Co s výrobou udělal covid?

Prošli jsme si různými obdobími, ale z každého jsme vyšli silnější, snažíme se učit ze svých chyb. Covid nám nakonec obchodně pomohl, děti byly doma a chtěly skládat. A měly co: sázíme hodně na novinky; každý rok se obnovuje 60 % portfolia, produkujeme zhruba tři sta LEGO novinek ročně.

Začala jste pro LEGO Group pracovat už v roce 2010; nejprve v evropském distribučním centru v Jirnech a následně jste v Kladně vedla tým automatizovaného skladu a takzvaného Processingu, kde se potiskují dekoracemi nejrůznější elementy LEGO, a to včetně ikonických minifigurek. Pak jste odjela do továrny LEGO v mexickém Monterrey. Jak se kladenská továrna během vašeho zahraničního angažmá změnila?

Ohromně, ale co do zásadních idejí otců zakladatelů vůbec. Tím myslím třeba důraz na kvalitu našich stavebnic a všech jejich komponentů nebo specifickou, rodinnou firemní kulturu. Všichni si tu totiž tykáme a zdravíme se Ahoj bez ohledu na funkci a postavení ve firemní hierarchii – to považuju za blahodárné a osvobozující, prostředí je tak vstřícné a přátelské, k čemuž pochopitelně náš produkt, hračky a roztomilé minifigurky, významně přispívá. Vyrábíme tady radost. A co je dnes v továrně jinak, než když jsem začínala? Spousta věcí se automatizovala, čímž se zvýšila produkce a zlepšily se díky tomu bezpečnostní standardy.

Lze srovnat českou továrnu a tu mexickou?

Jeden čas jsme my Češi byli první mezi všemi pěti výrobními závody firmy na světě, pokud jde o počet vyrobených stavebnic, dnes jsme s továrnou v Monterrey zhruba nastejno. Do světa se firma LEGO vydala proto, aby byla nablízku svým konkrétním zákazníkům, svým trhům, a líp jim porozuměla. V Mexiku je nižší produktivita práce, ale především je velký rozdíl v pracovním právu – evropské právo mnohem lépe chrání zaměstnance.

Jste specialistka na balicí materiály. Jaké jsou odezvy na produkci posledních dvou tří let, kdy jste se rozhodli přejít z plastových obalů na papírové krabice a sáčky na bázi papíru?

Pozitivní, jakkoli je fakt, že recyklovatelné papírové sáčky, jak jste viděla sama ve výrobě, neustále ladíme a testujeme. Ostré hrany kostiček jsou oříšek, musíme zajistit, aby se pytlíky uvnitř krabic neprotrhávaly. Problematické je, že není vidět dovnitř sáčku, proto se všechny musejí opatřovat QR kódem, aby bylo bez rozbalení jasné, o jaký sáček jde. Na vývoji linek a materiálů používaných na sáčky se hodně podílelo i naše kladenské oddělení výzkumu a vývoje. Testovali jsme víc než 180 papírových materiálů a pomáhaly nám i děti – rozbalovaly a svěřovaly se nám se svými pocity. U nás je všechno prověřováno s dětmi, to jsou ti stavitelé zítřka, builders of tomorrow… Sáčky jsou důležitou součástí zážitku stavění, takže je vyrábíme s potiskem, aby si děti mohly vybarvovat, a mají také dno, takže na rozdíl od těch plastových dokážou stát a člověk do nich při vybírání kostiček vidí a nemusí je všechny vysypávat. Do dvou let bychom rádi měli ve výrobě už jen pytlíky na papírové bázi – momentálně se vyrábějí na linkách v Česku, Maďarsku a Číně, ale počítáme s budováním výrobních linek i jinde. Snad všechny děti jsou dnes vedeny k tomu, aby třídily, takže možná nepřímo ocení, že přispíváme k péči o přírodu a životní prostředí.  

Počet žen a mužů v kladenské továrně LEGO je vyrovnaný, stejně tak se snažíte o platovou rovnost mezi ženami a muži, ačkoli podle dat Eurostatu muži v ČR vydělávají v průměru skoro o 18 % více než ženy a ČR je tak třetí nejhorší mezi zeměmi EU. Odlišujete výší platu dobré zaměstnance od horších?

LEGO Group má vysoké standardy, pokud jde o ESG – snažíme se být dobrým zaměstnavatelem a odpovědným hospodářem, pomáháme kvalitám místní komunity. Máme výkonnostní a motivační složku mzdy a rádi oceňujeme zaměstnance, kteří přinesli do výroby dobré nápady nebo dosahují lepších pracovních výsledků než jiní. Také podíl žen v managementu v naší společnosti je nad českým průměrem, ale neusínáme na vavřínech a dál se snažíme ženy motivovat, aby si neříkaly o nízké platy a kariérně mířily bez obav výš. Máme za tímto účelem několik mentorských a motivačních programů.

Přijdete si jakožto žena na své pozici výjimečně?

V LEGO Group ne. I vysokozdvižné vozíky tu řídí ženy, mezi zaměstnanci je to tak fifty-fifty; samozřejmě je v plánování víc žen a v inženýringu je to opačně. Tahle společnost na diverzitu dbá, inkluzivní prostředí má ve svojí DNA. Chceme se ve svém pracovním prostředí všichni cítit dobře a já velmi vítám, že to naše je pestré, přátelské a fajn. V naší továrně vedou kolegyně oblast plánování nebo jednu z výrobních sekcí balení, naši velkou továrnu v Monterrey vede také žena… Nikdo z LEGO Group v tom vůbec nevidí problém – proč by taky měl.

Svého času globální obři typu Facebook nebo Google experimentovaly s různými zaměstnaneckými benefity – k pingpongovým stolům se sjíždělo na klouzačce, všude fatboye a gauče k odpočinku, k dispozici posilovny nebo squashové kurty… Co se osvědčilo v LEGO Group?

Klasika, kterou doufám zná čím dál víc českých zaměstnanců: týden dovolené navíc, příspěvky na důchodové spoření, dotovaná strava během pracovní doby. Také k nám v pracovní době docházejí maséři a masérky, cvičíme ve skupinách, na dvoře máme fitpark a v areálu továrny posilovnu. Pro děti našich zaměstnanců letos už popáté otevíráme o prázdninách letní klub – příměstský tábor. Pořádáme zájezdy do LEGOLAND parku a mnoho dalších rodinných akcí od Mikulášské po strašidelné stezky nebo třeba setkání dětí českých a anglicky mluvících rodičů. Během takzvaného Play Day se jednou ročně, v půli června, všechny naše výrobní haly zastaví a zaměstnanci si jen hrají, baví se a skládají kostičky LEGO u dobrého jídla a pití. Snažíme se také našim zaměstnancům pomáhat v péči o jejich duševní zdraví, takže nabízíme zdarma služby anonymní help linky, kde kolegům pomůže odborník s jakýmkoli problémem. Myslím, že to děláme dobře – máme mnoho zaměstnanců, kteří jsou u nás od otevření továrny, a u mnoha desítek dalších tu pracují dvě i tři generace jedné rodiny.    

Jste inženýrka z Technické univerzity Liberec. Co jste dělala mezi školou a prací v továrně LEGO?

Pracovala jsem v automobilovém průmyslu v oddělení kvality, ale musela jsem daleko dojíždět. Když jsem potom čekala syna, bylo mi jasné, že budu muset zaměstnání změnit. Strávila jsem se synem doma dva krásné roky, ale pak nastal čas najít si novou práci a pro syna dostat se mezi děti.

Máte v LEGO Group nadstandardní program rodičovské a otcovské dovolené. Přiblížila byste ho?

Maminkám po porodu po dobu šestadvaceti týdnů vyrovnáváme rozdíl mezi přiznanou dávkou peněžité podpory v mateřství a průměrnou měsíční mzdou, tatínkové zaměstnaní v LEGO Group mají po narození miminka nárok na šest týdnů otcovské dovolené. Nabízíme také ošetřovné: každý zaměstnanec má nárok na dva týdny péče o nemocného člena rodiny ročně. My kancelářští pak můžeme trávit dva dny v týdnu na homeoffice, ale věřte, nebo ne, většina z nás kupodivu chodí raději na pracoviště.