Video placeholde

Aleš Svoboda: Kdyby byl Top Gun reálnější, tak by byl nudný, boj v Gripenu bych přirovnal k hokeji

Na pražském Comic-Conu 2024 vedl Martin Bartkovský rozhovor s pilotem nadzvukového letadla Gripenu a členem záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury majorem Alešem Svobodou. Ten bude i v USA vést výcvik českých pilotů na nové stíhačky F-35. V rozhovoru přirovnává letecké cvičení NATO k hokeji, popisuje výběrový proces astronautů a odpovídá na otázku, zda by dokázal řídit formuli 1.

Nadzvuková rychlost není jedinou výhodou Gripenů a F-35. Skvěle manévrují a ještě lépe se s nimi mizí z místa boje. Ale interiér takové stíhačky je poměrně jednoduchý, najdete tam jen jeden velký dotykový displej, jinak vše vlastně vidíte v helmě. Svoboda také popsal, jak bude probíhat výcvik českých pilotů na nové stíhačky F-35 nebo kam se momentálně létá na zahraniční mise s Gripeny.

V rozhovoru přišla i řeč na známý film Top Gun. Kdyby podle Svobody byl film reálný, byl by poměrně nudný. Vzdušné souboje na vzdálenost desítek i stovek kilometrů trvají prostě dlouho. K filmu ale český astronaut chová nostalgii a panenky kvůli němu neprotáčí. Nejvíce ho ale baví jeho zparodovaná verze Žhavé výstřely.

Jak vypadá ve skutečnosti letecké cvičení NATO? Kdo většinou vyhrává simulované bitvy? A proč připomíná hokej? Vše se dozvíte ve videu v úvodu článku.