Video placeholder

Buchert: Macron je směšný a volební výsledek šílený. Druhé kolo bylo spiknutí levicových stran

V posledních týdnech proběhly parlamentní volby ve Francii a Velké Británii. V obou zemích uspěly levicové strany, tím však podobnost jejich politické situace zdánlivě končí. Jak se Velká Británie a Francie po volbách změní? Co to bude znamenat pro Evropu? A jaká témata se ukazují jako důležitá?

Původně favorizované Národní sdružení Marine Le Penové, které zaznamenalo v prvním kole voleb svůj dosud nejlepší výsledek, ve druhém kole pohořelo. Přispěla k tomu neobvykle vysoká volební účast i spojení široké koalice levicových stran. Jak z takové situace vychází prezident Emmanuel Macron?

Ve Velké Británii po čtrnácti letech v opozici vyhráli labouristé. Na rozdíl od Francie se ale dramatické změny neočekávají. Zejména v zahraničněpolitických otázkách jsou postoje labouristů i toryů poměrně srovnané. Navíc po řadě skandálů z Corbynovy éry prošla Labouristická strana personální obměnou. Tématem voleb byly hlavně ekonomické otázky, které se dosavadním slabým vládám nedařilo řešit.

Proč se ve Francii prosazují mladí politici? Páchá Francie sebevraždu, nebo se na poslední chvíli ubránila nástupu fašistů k moci? Dozvíte se ve videu.