Video placeholder

Miroslav Kalousek: Některé výsledky vlády jsou strašné, navíc to maskují brutální propagandou

Některé výsledky vlády Petra Fialy jsou strašné a kabinet s některými věcmi neudělal nic, i když tvrdí, že udělal. To říká v rozhovoru pro Reflex bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Když vláda říká – nám se to daří, podívejte se, jak jsme dobrý – tak je to nenormální. Používá u toho i brutálně nepravdivou propagandu,“ říká Kalousek, kterého kromě zadlužování a deficitů velmi rozčílilo i tajnůstkářství kolem přípravy nového státního rozpočtu.

„Velmi zásadní etapa přípravy rozpočtu na příští rok je vždy mezi 30. červnem, kdy musí ležet na stole limity pro jednotlivé kapitoly, a 31. srpnem, kdy musí ministr financí předložit do vlády kompletní návrh zákona se všemi přílohami. Toto dvouměsíční období je zásadní. Je to diskuse o zdrojích a prioritách. Přitom tvrdit, že máte na všechno, je nesmysl, máte jen na něco. Když máte hodně priorit, tak nemáte žádnou. Tato fáze byla vždy veřejná a transparentní. Letos je pro mě z nepochopitelných důvodů utajená… Je to celé špatně, snížila se tím transparentnost, důvěryhodnost a kvalita přípravy celého rozpočtového procesu. Veřejná diskuse k tomu byla pro mě jako ministra financí stejně důležitá, jako samotné stanovisko ministra, ostatních kolegů a dalších odborníků. Existovala jednoznačná zpětná vazba. Že to letos vláda poprvé v historii neudělala, že si to chce upéct sama, je obrovská chyba,“ říká Miroslav Kalousek pro nové vydání Reflexu.

Nelíbí se mu ani deficity, s kterými vláda Petra Fialy pracuje. „Tahle vláda zdědila obrovský strukturální problém mezi pravidelnými příjmy a pravidelnými výdaji, který slíbila řešit. Jenže s tím neudělala vůbec nic! Rozpočet pro rok 2024 je po letech první, kdy nejsou rozpočtovány žádné mimořádné výdaje. Ale na své pravidelné výdaje si vláda musí půjčit 270 miliard. To opravdu není úspěch. To je strašné! Nejvíce mě na tom mrzí, že je to vnímáno jako norma… Kdyby vláda řekla, je nás v koalici pět a nepodařilo se nám dohodnout na tom, jak tento problém zklikvidovat, tak bych se to snažil pochopit, protože v pěti je to fakt těžké. Ale když říká, nám se to daří, tvrdí, podívejte se, jak jsme dobrý, tak je to nenormální. Vláda používá u toho brutálně nepravdivou propagandu. Říká, že snižujeme zadlužení. To není pravda. Vytvářejí ve společnosti falešný pocit, že to dělají dobře. Ale nedělají. Navíc tady není opozice, která by řekla, lidi tohle není normální, nemůžeme si v takovýchto časech půjčovat 300 miliard ročně. To nejde! Nikdo na podobný buben hlasitě nebije. To mi přijde vůči našim dětem a vnukům straně nezodpovědné a neférové,“ říká kromě jiného v interview pro nový Reflex Miroslav Kalousek.

Velký rozhovor s bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem o problémech české politiky i o tom, proč se z ní vytratil humor, si od 28. července přečtěte v novém vydání Reflexu >>>

Reflex 29/2024