Video placeholder

Buchert: Odstoupení Bidena přivádí USA do politického chaosu. Demokraté jsou krok od sebevraždy

Americká politika v posledních týdnech zažívá nebývalé turbulence. Rozjetou prezidentskou kampaň nejdříve rozhodil pokus o atentát na Donalda Trumpa. Nyní pořádně zamíchal kartami jeho rival Joe Biden, který odstoupil z kampaně za znovuzvolení. Proč se k tomu nakonec rozhodl a kdo ho přesvědčil? Kdo ho v boji o Bílý dům nahradí? A má už Trump vyhráno?

Po dlouhých spekulacích o špatném zdravotním stavu a ustavičných trapasech Joe Biden nakonec odstoupil z kampaně do prezidentských voleb. Vzápětí podpořil svou spolukandidátku na viceprezidentku Kamalu Harris. Kdo ho nahradí v boji o Bílý dům, zatím ale není jisté. To rozhodne až demokratický sjezd v Chicagu na konci srpna. Už nyní se ale v Demokratické straně objevují protichůdné hlasy a vypadá to, že boj o to, jakým způsobem se vybere nový kandidát, bude podobně lítý jako výběr kandidáta samotného.

Ve prospěch Kamaly Harris hraje to, že by mohla disponovat sponzorskými dary, které již vybral Joe Biden, protože kandidovala s ním. Kteří další uchazeči o kandidaturu připadají v úvahu, je stejně nejisté, jako jejich případné financování.

Doslouží Joe Biden své prezidentství? Je jeho odstoupení z voleb státnický krok, nebo podraz? A co ještě stojí Trumpovi v cestě do Bílého domu? Dozvíte se ve videu.