Amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity a případná náhradnice Joea Bidena Kamala Harrisová

Amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity a případná náhradnice Joea Bidena Kamala Harrisová Zdroj: Klaudia Ligačová, ČTK / AP / Michael Buholzer

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
12
Fotogalerie

Harrisová má dobrou výchozí pozici na poražení Trumpa, uvidíme, jak s ní naloží, říká amerikanista Jan Beneš

Šokující, ale nepřekvapivé. I tak se dá popsat oznámení Joe Bidena, který odstupuje z volební kampaně. Stávajícího amerického prezidenta zradila vlastní strana i donoři, jejichž tlaku nemohl dále vzdorovat. Demokratům se na kampaňovém účtu sešlo již více než sto milionů dolarů. Znamená to, že odstup Joe Bidena je vítanou zprávou? Zvládne ustát Kamala Harrisová Donalda Trumpa? A na koho by si vsadil amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity? O tom všem se dočtete více v následujícím rozhovoru, který Reflexu Jan Beneš poskytl.

Co bylo pomyslným posledním hřebíčkem do politické rakve Joe Bidena?

Dvě věci. Tou první je tlak špiček Demokratické strany. Bývalá předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, šéf demokratických poslanců Hakeem Jeffries, bývalý prezident Barack Obama – ti všichni tlačili na Bidenovo odstoupení. Minulý týden s Joe Bidenem hovořil Chuck Schumer, vedoucí demokratické většiny v Senátu. Tlak takto velkých jmen je bezprecedentní a to se nedalo ustát. Tou druhou věcí, která tomu obrovsky napomohla, byla čísla. Ať už to byla čísla v průzkumech veřejného mínění, která pro Joe Bidena vypadala velmi zle, vlastně čím dál tím hůře především v těch klíčových státech, tak ta čísla od donorů, kteří řekli, že Joe Bidena dále podporovat nebudou. Tím pádem přestaly téct peníze na účet kampaně a to je velký existenční problém.

Před pár dny byl Joe Biden otestován pozitivně na covid, mohlo to hrát nějakou roli v jeho rozhodnutí, když se zhoršil jeho zdravotní stav?

Myslím si, že jsou to především ty objektivní faktory, které mohu okomentovat. Jestli se Joe Biden cítil zase o něco slabší během covidu, nedokážu říct, ale umím si to představit.

Během posledních několika hodin vybrali demokraté rekordní částku na kampaň. Co to znamená? Je to definitivní potvrzení toho, že se Joe Biden rozhodl správně?

Spustilo to obrovskou vlnu entusiasmu pro demokraty. Entusiasmus, který v té straně chyběl už před tou červnovou debatou a rozhodně v ní začal ubývat právě po nepovedené debatě pro Joe Bidena. To množství peněz, momentálně se hovoří o částce přes sto milionů dolarů, je neskutečné číslo. Demokraté měli původně podobný náskok v kampaňových sponzorských darech, který postupně ztráceli a včerejším Bidenovým oznámením jej zase získali, takže to je varovné znamení pro republikány a pozitivní signál pro demokraty. Otázka je, jestli jim to vydrží. Ukazuje to, že ta strana, minimálně donoři a část stoupenců a voličů, byla hrozně hladová po novém jménu, mladší a energičtější tváři.

Kamala Harrisová je považována za slabou viceprezidentku, kritici namítají, že se od ní čekalo více. Přesto ji teď Joe Biden podpořil jako svou nástupkyni, je to dobrý krok?

Ty peníze, které v posledních hodinách přichází na účet demokratů, ukazují to, že Kamala Harrisová má úplně jinou výchozí pozici než potenciální další uchazeči o nominaci na prezidentský post. Těch zdrojů, které má Kamala Harrisová momentálně k dispozici, od peněz až po celý logistický aparát, to nikdo nemůže překonat a v tomto s ní soupeřit. V rámci strany má obrovskou šanci.

Do nominačního demokratického sjezdu zbývá stále měsíc, je možné, že se za tu dobu objeví další nadějná jména pro kandidaturu, nebo očekáváte spíše sjednocení za Kamalou Harrisovou?

Lidé, o kterých se hovořilo, že by mohli být vyzyvateli Harrisové, ji velmi rychle podpořili. Ať už mluvíme o kalifornském guvernérovi Gavinu Newsomovi, pensylvánském guvernérovi Joshi Shapirovi nebo michiganské guvernérce Gretchen Whitmerové, všechna tato jména se za ni okamžitě postavila. Nepostavil se za ni Barack Obama, Nancy Pelosiová, Chuck Schumer ani Hakeem Jeffries, kteří tlačili na Joe Bidena, aby odstoupil. Ti nejspíše preferují nějaké mini primárky na nominačním sjezdu v srpnu v Chicagu.

Bude jí to všechno stačit na porážku Donalda Trumpa?

Určitě má momentálně větší šance než Joe Biden. Ten entusiasmus je tady strašně důležitý z toho důvodu, že demograficky vychází, že větší účast u voleb v těch klíčových státech hraje do karet demokratům. Takto to funguje i při volbách do Kongresu. Když jdou Američané volit, dostanou velký volební lístek a zaškrtnou nejdříve toho prezidenta, ale potom typicky volí i další kandidáty na pozice v rámci té strany. Takže když nechtěli volit Joe Bidena, tak pro ně bylo velmi obtížné jít volit i další demokratické kandidáty. To se s kandidaturou Kamaly Harrisové mění, minimálně já tam vidím nějaký posun. Dostat lidi k volbám je důležité a v tom má mnohem větší potenciál Kamala Harrisová.

Zlepšil Joe Biden včera Donaldu Trumpovi náladu?

Já si myslím, že navzdory tomu, co včera Donald Trump vyvěsil na sociální sítě, je pro republikány kandidatura Kamaly Harrisové problém mnohem větší než Joe Bidena. Věřili si, že proti Bidenovi mají velkou šanci, to se teď trochu mění. Ty peníze, které začaly demokratům přicházet, to je pro republikány na pováženou. Pořád platí, že Donald Trump může volby prohrát. To říkám teď, když jsme na začátku úplně nové kampaně. Otázka je, jak Harrisová se svou dobrou výchozí pozicí naloží a jak bude schopna naložit Donaldu Trumpovi v kampani jako takové. Myslím si, že Donald Trump z toho nadšený moc není.

Jak se změní kampaň republikánů kromě přetištěných billboardů? Sáhne Trump po některých ověřených taktikách z boje proti Hillary Clintonové?

Bude o ní tvrdit, že je extrémně progresivistická a nejen že je žena a černoška. Označí ji téměř za komunistku nebo socialistku z Kalifornie. To jsou jasné věci, na které bude útočit, nebo to za něj budou dělat ostatní. Myslím si, že jsou dvě věci, které se výrazně změnily od toho roku 2016. První věcí je, že Donald Trump je nesmírně neoblíbený u žen. Spousta žen je z něho z objektivních i neobjektivních důvodů zhnusena a ta druhá věc, která se na to váže, je téma interrupcí. Toto téma je mnohem silnější, než bylo v minulosti, a Joe Biden nebyl schopný jej dobře komunikovat, jak z důvodu svých osobních postojů, tak z řady dalších. Kamala Harrisová bude v tomto mnohem autentičtější a zajímavější. Od roku 2022, kdy americký Nejvyšší soud zrušil právo na potrat dané rozsudkem Roe vs. Wade, to téma demokratům buď vyhrává volby, nebo silně omezuje jejich prohru. Takže souboj Donald Trump a žena může mít dost jinou dynamiku, než jaká panovala během prezidentské kampaně v roce 2016.

Na koho byste si vsadil, že se stane příštím americkým prezidentem nebo prezidentkou?

Jelikož jsem minulou neděli dal sto korun na Joe Bidena, tak by mě lidé vůbec neměli poslouchat v mých predikcích na to, kdo vyhraje americké volby. Každopádně teď i sázkovky ukazují, že se čísla na Donalda Trumpa trochu zhoršila, takže kdybych chtěl zhodnotit své peníze, dal bych je nejspíše na Kamalu Harrisovou, už jen kvůli kurzu.