Video placeholder

Bryś: Invaze, gentlemanská dohoda a vlastní lajdáctví. Proč zkrachovaly pokusy o olympiádu v Praze?

Letní olympijské hry se v Paříži konají již potřetí. Třikrát se uvažovalo i o pořádání her v Praze, a to na roky 1924, 1980 a 2016. Na rozdíl od francouzské metropole to ale nikdy nevyšlo. „Zabránily tomu zákulisní dohody, politické pletichy, nedostatek peněz, slabší příprava i málo kompetencí, aby se to dotáhlo do konce,“ říká redaktor Reflexu Martin Bryś, který v posledních týdnech toto téma pečlivě zkoumal.

„První návrh pocházel z počátku 20. let minulého století a zrodil se v hlavě Jiřího Gutha-Jarkovského, který byl zakládajícím členem Mezinárodního olympijského výboru. Návrh zněl na pořádání v roce 1924, měl politickou podporu a počítalo se s účastí zhruba tří tisíc sportovců, to by Praha zvládla. Jenže Jarkovskému to vymluvil jeho přítel Pierre de Coubertin, zakladatel MOV, který chtěl ten rok olympiádu doma v Paříži. A slíbil, že na československou metropoli dojde v roce 1936,“ říká ve videopořadu Podcast Reflexu Martin Bryś. Coubertin pak zemřel a hry v roce 1936 uspořádal v Berlíně masový vrah Hitler. Z toho, co se v Praze v souvislosti s olympiádou plánovalo, nevzniklo nic.

Druhá úvaha o kandidatuře se objevila v roce 1967 a olympiáda měla být v roce 1980. Jenže tento záměr nám ukradl Sovětský svaz. Ztratily se i peníze, které se za účelem kandidatury vybraly. Jeden pozůstatek tohoto snu ale přece jenom existuje – je to v roce 1971 otevřený hotel Olympic v pražském Karlíně. Ten funguje dodnes.

Velkolepé plány se pak objevily v roce 2003, kdy byla oznámena kandidatura Prahy na LOH 2016. Metropole se dokonce stala reálným kandidátským městem. Jenže pak bublina splaskla, utratilo se mnoho peněz a výsledkem nebylo nic. Ani se ve snahách nepokračovalo. Výsledkem záměru byl vznik stanice metra Letňany, protože v jejím okolí měl být postaven hlavní stadion a další sportoviště.

Co všechno pokusy o Prahu olympijskou v posledních sto letech provázelo? Co mělo být postaveno a co bylo slíbeno? Byly to odvážné sny, nebo jen snaha vytáhnout ze státu peníze? To se dozvíte v Podcastu Reflexu, který se věnuje olympiádě a Praze.