Kateřina Marie Tichá

Kateřina Marie Tichá Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Velký kulturní šok pro mě byla Palestina a Izrael. I proto, že jsem se poprvé setkala na delší dobu s odlišnou kulturou.
Letošní turné k albu Plamen, pražský Lucerna Music Bar
2
Fotogalerie

Kateřina Marie Tichá: Chtěla bych plavat s velrybami. Držím se toho o co si řeknou písně, ne hudební svět

Vašek Vašák

O mladé, talentované zpěvačce a skladatelce Kateřině Marii Tiché se hovoří jako o pokračovatelce Zuzany Navarové nebo „české Zaz“. Docela nedávno jí vyšlo album Plamen, na němž ji doprovází bývalá kapela jejího kamaráda Davida Stypky Bandjeez. S tou se po jeho odchodu dohodla na spolupráci. Pokud má čas, účinkuje Kateřina Marie i se skupinou Jelen, se kterou před více než deseti lety začínala. Nejvíc po ní chtějí fanoušci písně Zničená zem a Plamen. Populární byla před časem i Divoká a duet s rapperem Limem Do města přišla zima. Na novém albu si zazpívala s Milanem Caisem z Tata Bojs, v jednom starším klipu se pro změnu objevil Štěpán Kozub.

Vaše texty prý vznikají ze zajímavých slov, která si už dlouho za­pisujete? 

Většinou je to tak, že mě napadne verš nebo věta, která se mnou nějak rezonuje, já si je zaznamenám do poznámkového bloku v telefonu, a když dozraje čas, tak je zpracuju. 

Kolik těch záznamů čeká na zpra­cování?

Tisíce. Tím, že je mám uložené v iPhonu, stačí zadat klíčové slovo, vyhodí vám to požadovaný výraz a já hned zjistím, že v určitém období jdou po sobě slova, jež tvoří nějaké téma, které zrovna nosíte v hlavě, tak ta slova spojím v ­píseň. 

Projděme si, o čem zpíváte. Zažila jste situaci, jakou popisujete v písni Já nebudu ta třetí?

Stalo se mi to dvakrát. To je život. Myslím, že k tomu dochází kombinací různých věcí a že záleží na konkrétním člověku, jaké k tomu má důvody. Tenhle chlapec například vůbec nevěděl, co se ­sebou, protože byl hrozně mlaďounkej, takže už mu bylo od­puštěno.

Odpustíte každému, kdo vám ublížil?

Myslím, že jo. Ani ne kvůli nim jako kvůli sobě. Je příjemnější žít ve vnitřní vyrovnanosti.

Jéé, vy máte na sobě tričko s jelenem. To vám věnovala kapela?

Ne, kamarádka. 

Jak dlouho jste s nimi zpívala?

Deset let. 

Byla skupina Jelen vaše doprovodná, nebo to bylo naopak?

Když kapela vznikala, nahrála moji písničku, která byla úspěšná v hitparádách, a kluci se mnou začali jezdit jako doprovodná skupina. Pak ale vydali EP Magdalena a to je ohromně vystřelilo nahoru, takže jsem naopak jezdila já s nimi. 

Bylo těžké jim teď říct: Nezlobte se, končíme? 

My jsme se dohodli, že dokud to půjde, budeme spolupracovat, ale poslední rok už byl blázinec. Přejížděla jsem z jednoho vystoupení na druhé, a abych všechna stihla, měla jsem třeba dvě denně. Byl to stres pro mě i pro ně, protože se modlili, abych dojela včas ze svého koncertu na jejich, a já jsem zase byla nervózní, jestli to zvládnu zazpívat a nepřijdu o hlas. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!