Video placeholder

Páral: Přijde energetická chudoba a Green deal s tím počítá. Emisní povolenky dopadnou i na domácnosti

Martin Bryś

Vláda odložila schválení tří strategických dokumentů týkajících se Green dealu. Stalo se tak kvůli tomu, že si chce vláda prvně vyjasnit jejich konkrétní dopady na ekonomiku a domácnosti. Proč tyto dopady nebyly známé dříve, než jsme se zavázali opatření přijmout? A jak bude vypadat zelená ekonomika v praxi? I na tyto otázky odpovídá ekonomický komentátor Reflexu Pavel Páral.

S tím, jak se blíží lhůty pro naplnění zelených cílů, ke kterým se zavázaly evropské vlády, se také blíží zavádění konkrétních opatření a omezení, která mají bezuhlíkovou ekonomiku zařídit. Nově jsou to třeba emisní povolenky, které skrze ceny pohonných hmot, energií a vytápění dopadnou přímo na domácnosti. Vlády napříč Evropou se děsí propadu veřejného mínění, a tak se zavedením nových opatření otálejí. Termín, do kterého měly členské země Evropské unie představit konkrétní kroky, které hodlají směrem k zelené politice učinit, stihlo jen pár států.

Jak funguje trh s emisními povolenkami? Proč máme drahou elektřinu? Může za to válka na Ukrajině, nebo je to cílený plán na snížení spotřeby? A je vůbec možné Green deal nějak změnit a kdo by to mohl udělat? Dozvíte se ve videu.