Video placeholder

Matoušková: Děti kombinují alkohol a různé drogy. Závislých přibývá a prevence je slabá

Martin Bryś

Děti a mladiství v čím dál větší míře pijí alkohol a berou drogy. U jejich chování jsou v tomto patrné rozdíly oproti starším generacím. Objevují se nové drogy a nové cesty k nim. Trendy se mění, ale závislých přibývá. Na to, jakým způsobem si dnešní mládež návykové látky opatřuje, s čím je kombinuje a jak se ze závislostí léčí, se podívala reportérka Reflexu Lenka Matoušková.

Stále platí, že alkohol je tou vstupní branou do světa návykových látek. Nově se k němu ale přidávají další substance a mladí závislí nezřídka kdy kombinují více drog dohromady. Některé látky pak dokonce ještě nejsou známy ani terapeutům, kteří se závislými pracují. Cestu k novým drogám mladistvým bezesporu otevírá internet a sociální sítě. „Obliba alkoholu mezi dětmi sice klesá, je ale pořád vysoká. Mixují ho s drogami a na dva tisíce jich kvůli tomu ročně končí v nemocnici,“ říká Lenka Matoušková k tomu, jak se proměnil vztah mládeže a návykových látek.

Mezi závislostmi, do kterých děti upadají, nejsou jen drogy nebo alkohol. V posledních letech stoupá obliba nikotinových náhražek, vaporizérů a jiných substitucí, které měly původně pomoci s odvykáním klasických cigaret, ale ve velké míře přilákaly k nikotinu děti a mladistvé. Problematické jsou energetické nápoje, které přes svou zdánlivou neškodnost působí řadě dětí zdravotní potíže. Zákon o jejich regulaci se již připravuje v Poslanecké sněmovně. Podobně čeká na schválení zákon o psychomodulačních látkách, který má regulovat některé substance, které byly dosud legální, nebo v tzv. šedé zóně.

Proč děti berou drogy? Selhává stát, nebo rodina? Jaká prevence funguje a v čem děláme chybu? A jak vypadá samotná léčba závislostí u dětí a mladistvých? Dozvíte se ve videu.