Policejní prezident Martin Vondrášek

Policejní prezident Martin Vondrášek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

„Zákrok na FF UK byl velice rychlý a profesionální. Z informací, jež mám, jsem si už na sto procent jist, že kdyby nebyl takto rychlý a ofenzívní, byly by následky podstatně horší.“
„Bylo důležité, aby nebyla pochybnost o tom, co a proč policie dělala.“
O rezignaci jsem po střelbě na FF UK přemýšlel. Nakonec jsem se rozhodl, že budu nadále hájit zájmy policistů.
3
Fotogalerie

Policejní prezident Vondrášek: Střelba na FF UK byla jedna z nejtěžších zkušeností novodobé policie

Barbora Prchalová

Policejní prezident Martin Vondrášek (51) obhajoval postup policistů při prosincové střelbě na filozofické fakultě Univerzity Karlovy na schůzi sněmovního výboru pro bezpečnost v červnu více než sedm hodin. V prvním rozhovoru od zmíněného jednání pro Reflex přiblížil, proč ve vyjádřeních policejního vedení byly rozpory, jaká opatření jsou vzhledem k tragédii zaváděna a k čemu policie potřebuje 3,2 miliardy korun navíc, o které žádá vládu.

Od střelby na filozofické fakultě Univerzity ­Karlovy uplynulo půl roku. Jak tu situaci z pohledu policejního prezidenta po takové době hodnotíte?

Předně, vždy když o tom začínám přemýšlet nebo mluvit, mám před očima některé rodiče, s nimiž jsem se setkal. Těžko si někdo z nás dokáže představit, co pozůstalí musí prožívat. Pro mě to je obrovská tragédie, možná jedna z nejtěžších zkušeností novodobé Policie České republiky, kterou si vůbec nikdo nepřál. Na druhou stranu jsem právě s tímto časovým odstupem přesvědčen, že od vraždy v Klánovicích, kde bylo pro mne zcela nepochopitelně zavražděno i malé dítě, všichni policisté, ať už z kriminální policie, nebo z vnější služby, dělali všechno, co bylo v jejich moci a co považovali za správné, pro to, aby přispěli k dopadení pachatele. Stejně tak v onen osudový den v Hostouni nebo potom v Praze. Další věc, o které není sporu, je, že zákrok na FF UK byl velice rychlý a profesionální. Z informací, jež mám, jsem si už na sto procent jist, že kdyby nebyl takto rychlý a ofenzívní, byly by následky podstatně horší. Vůbec se nezlobím na nikoho, kdo se ptá, jestli policie udělala všechno dobře. Je ale potřeba si připustit, že ten, kdo tuto tragédii zavinil, je pachatel, jenž si nakonec vzal život. To jsou věci, které musím zdůraznit, samozřejmě s velkou empatií vůči rodinám. Sám mám dvě děti.

Vy i GIBS jste ale postup policie prošetřovali.

Bylo důležité, aby nebyla pochybnost o tom, co a proč policie dělala. Jestli před tím, než k té události došlo, přijala adekvátní opatření. Jestli je schopná i z této události vyvodit nějaké důsledky, respektive analyzovat své schopnosti a udělat další krok k lepší připravenosti. Jako policejní prezident mám možnost nechat prověřit postup policistů Úřadem vnitřní kontroly, nejvyšším kontrolním orgánem naší organizace, což jsem učinil. Celou věc prošetřila i Generální inspekce bezpečnostních sborů, na policii zcela nezávislý orgán. Závěrem bylo, že se žádný z policistů nedopustil trestněprávně relevantního jednání a že tragédii objektivně nešlo zabránit. Inspekce však učinila metodická doporučení, tedy stanovila nějaké okruhy pro zlepšení, jimiž by se policie měla do budoucna zabývat. Vedle toho tady je Poslaneckou sněmovnou schválená vyšetřovací komise, která zahajuje práci a žádá nás o podklady i o součinnost při předvolávání svědků, což samozřejmě poskytujeme. Je pro mne hrozně důležité, že tyto kontrolní mechanismy, z nichž jsou minimálně dva mimo policii, postup prověřují. Jsem v tuto chvíli přesvědčen, že byl správný a nasazení sil a prostředků adekvátní situaci. I kdybychom udělali něco jinak, objektivně té události bohužel zabránit nešlo.

Jsou zde ale stále nějaké pochybnosti, například proč nebyl zkontrolován celý objekt na náměstí Jana Palacha či jestli byl pachatel hledaný jako sebevrah nebo vrah. Jsou to stále nutné otázky?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!