Video placeholder
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
37
Fotogalerie

Martin Bryś: Vlastenci v Příčovech bláznivě mixují Stalina a náboženství. Ale dezoláty je nenazývejme

Martin Bartkovský

V Příčovech na Sedlčansku proběhlo minulou sobotu Vlastenecké setkání, na kterém se sešly hvězdy zdejší dezinformační scény a další tisíce lidí různých názorových proudů. Jak je to možné, že spolu na jednom místě vydrží komunisti, ortodoxní katolíci a fanoušci konspiračních teorií? To se vypravil zjistit reportér Reflexu Martin Bryś.

Některé názory, které zazněly v publiku i na pódiu příčovského setkání, byly už skutečně za hranou příčetnosti. Podle všeho je novým dominantním názorovým proudem této scény panslovanská vzájemnost, adorace Stalina a dnešního Ruska coby strážce konzervativních hodnot. To vše je okořeněné vírou v Boha a konspiračními teoriemi, které umožňují hravě relativizovat mainstreamový výklad historie. Je pak velmi složité v tomto názorovém mišmaši najít spojující linii. Tou je nakonec nedůvěra v současný politický systém, geopolitické uspořádání, ale i standardní média.

Vrcholem Vlasteneckého setkání mělo být vystoupení písničkáře Jaromíra Nohavici. Čekalo se, že zde provede svůj politický comming out. A i když se organizátoři hodně snažili ho dotlačit k nějakému prohlášení, Nohavica odmítal cokoliv říct a místo toho zpíval své písně.

V jaké konspirační teorie věří dezinformační scéna? Daří se extremistickým politikům v této společnosti sbírat hlasy? A kdo jsou skutečné celebrity „vlastenců“ a dezinformátorů? Dozvíte se ve videu.