Video placeholder

Buchert: Nový Hitler v Německu nepřichází. Tradiční strany zklamaly neřešenou migrací a ekonomickým propadem

Martin Bryś

Minulý víkend proběhly volby do spolkových sněmů v Sasku a Durynsku. Velký úspěch zaznamenala AfD, která v Durynsku dokonce vyhrála. Co to říká o německé spolkové vládě? Jaká byla témata těchto voleb? A kde se berou přetrvávající rozdíly mezi bývalým Východním a Západním Německem?

AfD bývá často označována za ultra pravicovou stranu. Nečiní to z ní ani tak její program jako spíš některé kauzy jejích viditelných proponentů. I tak se jim podařilo ve volbách v Durynsku a Sasku uhrát dobré volební výsledky. Tyto volby měly nebývale vysokou účast – v obou zemích to bylo přes 70 %. Je to i důsledkem toho, jaké vrásky AfD působí středovým a levicovým stranám, které k těmto volbám vehementně mobilizovaly své voliče.

Ačkoliv je volební výsledek AfD působivý, vedoucí roli v politice těchto spolkových zemí nezajišťuje. AfD má takřka nulový koaliční potenciál a nemá dostatek křesel, aby mohla sestavit vládu sama. Zůstane tak patrně izolována v opozici, což se nejeví jako rozumná strategie od zbylých politických stran.

Proč jsou Němci nespokojení? Podaří se AfD vyřešit ekonomické problémy a zastavit negativní dopady migrace? A kde bere své voliče? Dozvíte se ve videu.