Video placeholder

Bryś: Dva dny jsem byl uvězněný v zatopeném Jeseníku. Z hotelu jsem se musel brodit vodou

Martin Bartkovský

Jedním z prvních míst, kde naplno udeřily letošní povodně, je Jeseník v Olomouckém kraji. V sobotu večer se tam vypravil reportér Reflexu Martin Bryś s fotografem. Nedlouho poté se všechny cesty do města i ven uzavřely a do Jeseníku se začala valit voda. Jak moc město povodeň zasáhla? Jak probíhala evakuace ze zatopeného centra města? A jak se dá fungovat, když jste odříznuti od světa?

V sobotu večer ještě nic nenasvědčovalo tomu, že by se centrem Jeseníku měla prohnat velká voda. Restaurace i hotely byly otevřené, protipovodňové zábrany byly vidět jen u několika domů. Rozsah budoucích záplav málokdo očekával. Ani v roce 1997 nebyla voda takhle vysoko. V neděli ráno se ale povodeň valila centrem města, v okolních obcích a na okraji Jeseníku pak s sebou brala vše, co jí stálo v cestě. Náporu rozbouřených potoků a řek neodolalo několik domů.

Jak rychle se voda objevila, tak také klesla a zanechala za sebou veliké škody. Vytopené obchody, převrácená auta a závěje bahna. V Jeseníku ze dne na den přestala fungovat elektřina, netekla pitná voda a stávkoval mobilní signál. Jak se místní vyrovnali s ničivou povodní? Jak probíhaly evakuace ze zatopených domů? A jak vypadají odklízecí práce? Dozvíte se ve videu.