Lukáš Tycar - Z balkónu

Lukáš Tycar - Z balkónu Zdroj: Lukáš Tycar

Soutěžní snímek "Z balkonu"
Lukáš Tycar se snímkem Smích
Snímek ""
Snímek "Pruhy"
4
Fotogalerie

Lukáš Tycar: Inspirací jsou pro mě ženy, dopředu nad focením nepřemýšlím

Adam Hošek , akx

Fotografii se věnuje deset let a postupně se z portrétní a street fotografie dopracoval k aktům. Ve své práci se soustředí na zachycení krásy ženského těla, a to převážně v minimalistické černobílé formě. Vítěznou fotografii Lukáše Tycara si stejně jako ostatní oceněné akty můžete do 30. září prohlédnout v pražské Fragment gallery. Zároveň do 22. září probíhá na webu dobrobor.cz aukce všech vystavených děl. Veškerý výtěžek z aukce půjde na podporu neziskové organizace Pod svícnem, která se dlouhodobě věnuje pomoci obětem domácího násilí.

Co vás inspirovalo k tomu, abyste se začal věnovat právě aktové fotografii, jaký máte vztah k aktové fotografii a jak se váš vztah k tomuto žánru vyvíjel během let?

Inspirací jsou pro mě ženy. Fotograf si může vybrat, zda fotit krásy, nebo bolesti světa, a já chci fotit krásy. A ta největší krása je pro mě krása ženského těla. Akty fotím šestým rokem a ten vývoj byl znatelný během prvního roku, kdy jsem se hledal a zkoušel.

Jak probíhal kreativní proces vytvoření vašeho vítězného snímku a jaký příběh se za ním skrývá?

U mě je ten proces stále stejný. Dopředu nad focením nepřemýšlím a vše tvořím až na místě. Nejčastěji hledám silný kontrast světla a stínu, což bylo i v případě této fotky. Je to focené z horního balkonu na spodní, kdy mi slunce vytvořilo kontrastní scénu.

Setkal jste se někdy s předsudky nebo nepochopením vůči aktové fotografii? Jak na takové reakce odpovídáte?

Musím říct, že tolik se s tím naštěstí nesetkávám. Ono to taky je mým stylem. Nefotím tolik vyzývavé nebo provokativní akty. I tak tedy mám problém s tím, udělat někde výstavu. Ne každý vám dovolí  akty vystavit. Největší nepochopení k aktové fotografii mají ale sociální sítě. Ty tento žánr omezují hodně.

Jaká je podle vás role umění a konkrétně aktové fotografie v osvětě a diskusi o citlivých společenských tématech, jako je domácí násilí?

Sama o sobě podle mě aktová fotografie roli v tomto tématu mít nebude. To spíše aranžovaná fotografie s nějakým příběhem, jaké fotí třeba František Konopa.

Jakým způsobem budujete důvěru s vaším modelem/modelkou, aby se cítil/a komfortně a otevřeně před kamerou?

Komunikací, otevřeností a vtipem. Navíc teď když už mám nějaké portfolio, je to vše o dost jednodušší.

Měl jste během focení nějaký moment, který změnil váš přístup k fotografii nebo váš pohled na aktovou tvorbu? Pokud ano, jaký to byl moment?

Po celou dobu jsem konzistentní a nemám v plánu něco měnit.

Jak se připravujete na focení aktů? Je pro vás důležitější plánování a struktura, nebo dáváte přednost spontánnosti a improvizaci?

Jak už jsem zmiňoval, u mě je vše improvizace. Soustředění se na pevný plán vám zastíní mysl a vy pak přehlédnete něco zajímavého.