Navíc moc vtipných okamžiků a situací v české politice není. Až skončím v politice, tak by se z toho ale nějaké pásmo sestavit dalo.

Navíc moc vtipných okamžiků a situací v české politice není. Až skončím v politice, tak by se z toho ale nějaké pásmo sestavit dalo. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Nikdy jsem nebyl připosraný z toho, že jdu jednat s nějakým ministrem, říká hvězda voleb Jan Grolich

Viliam Buchert

Jednou z největších hvězd letošních krajských voleb byl jihomoravský hejtman Jan Grolich (40). Kandidátka koalice Spolu, kterou tento člen KDU-ČSL vedl, dostala téměř 40 procent a on sám získal nejvíc preferenčních hlasů v celé republice. Jenže co bude dál s kariérou Jana Grolicha? Kandidovat na předsedu KDU-ČSL nechce. Zatím zůstává na jižní Moravě. „Máme zde ještě hodně práce, nechci naskakovat do rozjetého vlaku jinde, zejména když nemohu ten vlak tolik ovlivnit,“ říká v rozhovoru pro nové vydání Reflexu. Grolicha jsme se také zeptali, jak jako politik, který má velkou podporu voličů, respektuje autority.  

„Nemám problém uznávat autority. Ale v politice zohledňuji, kdo to je a především jak jedná. Jistěže pak mám jiný vztah k Petru Fialovi a třeba k Andreji Babišovi. Zažil jsem ministry i premiéry, kteří své práci rozumí, pak jejich autoritu uznávám. Když ale někdo vyvolává zmatky a chaos a nechová se slušně, tak ho nechci a nebudu tolik respektovat. Pardon za slovo, ale nikdy jsem nebyl připosraný z toho, že jdu jednat s nějakým ministrem. Lidi samozřejmě respektuji, ale není to žádné božstvo,“ říká v rozhovoru pro Reflex Jan Grolich.

Přitom on sám se stal v obci Velatice nedaleko Brna starostou už ve svých 26 letech. V době, kdy mladé lidi, nadneseně řečeno, spíše zajímá sex, drogy a rock’n’roll, šel do politiky. Proč? „V ten samý rok, co jsem se stal starostou, jsem se i oženil. Takže zásadní změny. Ve Velaticích tehdy končila v politice jedna generace a my s naší partičkou, která dělala nejrůznější společenské akce nebo divadlo, jsme se rozhodli, že do toho půjdeme jako nestraníci za lidovce. Udělali jsme výborný výsledek, myslím, že to bylo přes 57 procent hlasů,“ vysvětluje Grolich. Respektovali pak lidé starostu, kterému bylo pouhých šestadvacet let? „Nikdy jsem jako starosta nezažil, že by mě nerespektovali. A to platí i opačně, já respektoval je. Byl jsem a dodnes jsem ve Velaticích jedním z nich. Mnozí mi pořád říkají Honzíku. V krajských volbách jsme tam teď měli 82,80 procent,“ říká Jan Grolich.

Velký rozhovor s hejtmanem Janem Grolichem o tom, čeho by chtěl ještě ve své politické kariéře dosáhnout, zda chodí v neděli do kostela, i o tom, co ho v životě formovalo, najdete v novém vydání Reflexu.

Reflex 41/2024Reflex 41/2024|Archív