Čtvrtá série The Boys se trochu táhne, ale nenudí.

Čtvrtá série The Boys se trochu táhne, ale nenudí. Zdroj: Amazon Studios

Čtvrtá série The Boys se trochu táhne, ale nenudí.
Čtvrtá série The Boys se trochu táhne, ale nenudí.
Čtvrtá série The Boys se trochu táhne, ale nenudí.
Čtvrtá série The Boys se trochu táhne, ale nenudí.
Čtvrtá série The Boys se trochu táhne, ale nenudí.
6
Fotogalerie

Létající lidožravé ovce a Trump Superman. Čtvrtá série The Boys se někdy táhne, ale nudit se nebudete

Adam Hošek

Jak rozpůlit člověka na několik způsobů, chobotnice s hlasem Tildy Swinton, nebo zlý “Superman”, co rozjíždí politickou kampaň. Ve čtvrté sérii The Boys (Bandy) se můžete těšit na černý humor, satiru, ale i scény u kterých si budete kousat nehty. Hlavní zápletka je ale trochu odstrčená do pozadí mezitím, co se postavy, ať už hodné nebo zlé, vypořádávají se svými osobními problémy. Někdy se kvůli tomu seriál trochu táhne, ale když už nabere tempo, je to nářez.

Ještě před začátkem nové čtvrté řady oznámil tvůrce seriálu Eric Kripke, že The Boys skončí finální pátou sérií. S tím jak skončila třetí, by se dalo říct, že tvůrci jen oddalují finále. Hlavní záporák seriálu Homelander založil politickou stranu a chce ovládnout Ameriku. Do toho začíná vychovávat syna. Ve čtvrté řadě seriálu o “superhrdinech” se dozvídáme jak toho chce docílit, ale především koukáme na osobní strasti hlavních postav.

Na zachraňování světa není čas

Nová série začala v klasickém rázu The Boys. Zlý superhrdinové kují pikle. Banda potřebuje zjistit jaké a jak je zastavit. Homelander nabírá nové členy do týmu Sedm (“Avengers” světa The Boys), ale nikdo jeho výběr nechápe. Několik misí Bandy selže a promění se v jatka. A seriál nabírá pomalejší tempo.

Celou Bandu do teď spojovala jen jejich společná nenávist k  superhrdinům. Najednou máme šanci zjistit co postavy trápí a pozorovat jejich osobní rozvoj. Co je trápí sice zjistíme, ale nikam to bohužel nevede.

Někomu se do života vrátí nenáviděný člen rodiny, na někoho jiného se hrabe špína z minulosti. Zbytečně moc pozornosti je věnováno náhlému románku jedné z postav, která kvůli tomu následně zpochybňuje svoje morální hodnoty. I přes to kolik času aféra na obrazovce dostala, nikam děj neposunula.

Jedna z ústředních postav si ale prostor zasloužila a to Billy Butcher. Ten dostal super rakovinu a neví kolik mu zbývá času. Zpochybňuje svoje životní rozhodnutí a má postupně umírněnější charakter. Veškerá jeho rozhodnutí mají těžký dopad na dění seriálu. K tomu trocha britského vulgarismu a o zábavu s Butcherem máte postaráno.

Svět se nezastavil  

Na druhé straně se ovládnutí světa naopak věnují až až. Nová členka Sedm Sage je jako nejchytřejší člověk na planetě mozek celé operace ovládnutí Spojených států. Politická satira na začátku série, šla trochu přes čáru. Homelander působí jako zlý superman Trump a jeho příznivci jako voliči republikánů. Tomu pomáhají i sociální sítě seriálu, na kterých najdeme třeba meme s Homelanderem před americkou vlajkou s nápisem: Homelander, Pivo, Svoboda.

Sledujeme jak Homelander selhává jako otec, ale aktivně se mu daří propagovat prosuperhrdinské myšlenky. V dětských pořadech nabádá děti, aby udávali své rodiče pokud se superhrdiny nesouhlasí, šíří konspirační teorie nebo přemlouvá a vydírá nejvyšší politiky v zemi, aby se přidali na jeho stranu.

Během toho, co se parta klaďasů pomalu rozpadá, je nám vysvětlen celý Homelanderův plán na ovládnutí Spojených států. Dějová linka zlých superhrdinů je velmi povedená a nenápadná. Celé je to podtržené skvělým výkonem Antonyho Starra v roli Homelandera. Pozorujeme jak ho všichni kolem něj iritují, nebo jak s ním otřásá, že stárne. Když se Homelander objeví na obrazovce, nikdy nevíme co řekne, nebo udělá. Jediná jistota je, že cokoliv co provede, bude pravděpodobně znepokojující.

Brutalita a Bizáry

Specialitou seriálu byly vždycky uchýlné a přehnaně brutální scény, které jsou až bizarní. V tom nová série nepolevila. Můžete se těšit na lidi rozervané vejpůl a to několikrát, nebo na zjištění jak se dá k masturbaci využít schopnost naklonování se. Oproti předešlým sériím, působí grafické násilí někdy trochu zbytečně na sílu. Schopnost změnit podobu na jiného člověka se dá určitě znázornit jinak, než dobrovolnou leprou.

Černý humor, ale seriál stále zvládá na jedničku. Asi nenajdete jiný, v němž by byly létající lidožravé ovce, superhrdinu zamilovaného do chobotnice (kterou dabuje Tilda Swinton), sex doprovázený lobotomií, nebo zlého fašistického supermana, který se nechá kojit konspirační teoretičkou.

Čtvrtá řada splnila vše, co seriál The Boys splňovat má: šokovat, pobavit a možná trochu vyděsit. Politická satira na začátku série byla možná trochu moc, ale jak řekl sám Kripke, “pokud se to někomu nelíbí na ten seriál koukat nemusí.” Někdy se děj trochu táhne a postavy jako Sage by potřebovali dopracovat (i když je prezentována jako nejchytřejší člověk na planetě, vše co se jí povede, působí spíš omylem), ale jinak si seriál drží své běžné dravé tempo.

Pokud vás baví černý humor a “meta” vtipy, které parodují dnešní Marvel tak nová série The Boys vás nezklame. Je to horská dráha plná zvratů, přehnaného násilý a i emotivních scén. A i když část série působí jako výplň, u zbytku si budete kousat nehty a pořádně vás nastartuje na pátou finální sérii.