Nová revoluce: Umělá inteligence hlásí příchod a v blízké době změní naše životy i práci
Ještě nedávno vypadaly úvahy, koho umělá inteligence připraví o práci, jako jeden z mediálních strašáků, které je v zájmu duševního zdraví lepší zatím nebrat moc vážně. Ale teď se objevily systémy vybavené prvky AI, s nimiž můžete pracovat – a leckdo nejspíš znejistěl: umělá inteligence už je tady. A přinese revoluci v mnoha směrech.
S užíváním umělé inteligence bychom měli být velmi opatrní, řekl před časem jeden z největších světových inovátorů a jeden z nejbohatších lidí světa, Elon Musk, a dodal: „Podle mého by totiž tyto technologie mohly v budoucnu být největším existenciálním problémem lidstva.“
Trochu paradoxně ale právě Musk pomohl založit společnost Open AI, vyvíjející ChatGPT, na této technologii založený. Poklábosit a pracovat s umělou inteligencí tak může každý, takže diskuse o prospěšnosti či nebezpečí AI najednou dostává úplně novou úroveň.
Dneska asi taky nepůjdou
„Napiš báseň o světle,“ zadal jsem chatbotu. „Tady je báseň o světle, kterou jsem pro tebe napsal,“ odpověděl stroj:
Světlo je krása života,
kterou si musíme vážit
Světlo je síla lásky,
kterou si musíme dát.
Velkoryse jsem přehlédl, že pád první věty vedlejší se míjí s větou hlavní, ale chtěl jsem, aby tam byl rým.
„Tady je báseň o světle, kterou jsem pro tebe napsal a kde se verše rýmují,“ zněla odpověď.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!