Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje

Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Mě osobně by bavil příběh KDU-ČSL, která opět kandiduje sama. Na tom se ale musí nějakou dobu pracovat. Volební matematika je ovšem v současnosti jasná. Ta hovoří pro koalici SPOLU.
Navíc moc vtipných okamžiků a situací v české politice není. Až skončím v politice, tak by se z toho ale nějaké pásmo sestavit dalo.
2 Fotogalerie

Superstar lidovců Jan Grolich: Na předsedu kandidovat nebudu. Můj čas ještě přijde

Viliam Buchert

Jednou z hvězd letošních krajských voleb byl jihomoravský hejtman Jan Grolich (40). Kandidátka koalice SPOLU, již tento člen KDU-ČSL vedl, dostala téměř 40 procent a on sám získal nejvíc preferenčních hlasů v celé republice. Už předtím měl nabídku na post ministra zemědělství a jeho spolustraníci ho chtěli vidět na místě předsedy lidovců. Jenže Grolich, jehož politická hvězda stoupá stále výš, zůstává zatím na jižní Moravě. „Máme zde ještě hodně práce, nechci naskakovat do rozjetého vlaku jinde, zejména když nemohu ten vlak tolik ovlivnit. Neměl jsem zatím čas se na další změnu důkladně připravit,“ říká populární hejtman v rozhovoru pro Reflex.

Pane hejtmane, znáte televizní seriál Mladý papež?

Znám, ale viděl jsem jenom pár prvních dílů.

Někteří lidé totiž říkají, že jste trochu podobný herci Judeu Lawovi, který v něm hraje hlavní roli papeže Pia XIII.

Srovnávání s ním je pro mě lichotka, ale víckrát jsem slyšel, že jsem spíše podobný Ramimu Malekovi, který hrál zpěváka Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody.

Ptal jsem se na seriál Mladý papež i proto, že jste členem strany lidové a ta historicky měla blízko ke katolické církvi. Jak to máte s vaší vírou?

V současnosti se věc víry většinou zjednodušeně bere tak, zda někdo chodí v neděli do kostela. Tak já jsem ten, jenž chodí v neděli do kostela. Jako kluk jsem i ministroval. To jsou vnější znaky mé víry, ale vnitřně se odrážejí především v tom, jak žiju, a v hodnotách, které vyznávám.

Co kromě víry formovalo vaše ­životní hodnoty?

Mnohem více bylo a je formování těch hodnot o rodině než o kostele. Moji rodiče mi předali jak víru, tak ty hodnoty. Také jsem studoval na brněnském Biskupském gymnáziu, což je nejenom velmi dobrá škola, ale studoval tam i můj starší bratr. To byl jeden z důvodů, proč jsem tam šel. I na této škole to mělo blízko k víře, to mě v mladém věku také formovalo. Mimochodem náboženství tam tehdy učil Marek Orko Vácha, jenž patří mezi významné osobnosti naší společnosti. Rovněž to na mě mělo vliv.

Dnes jste v politice a to je permanentní boj, soupeření. Jak se dají zkušenosti s vírou, rodinným zázemím i tím formováním na škole využít v současnosti?

Jsem klidný, rozčiluji se málo, málo bouchám do stolu. Nazval bych to vyrovnaností.

Takže nebudete dělat zajíčka, jak nás nedávno překvapil v ­televizi jinak také klidný premiér Petr Fiala?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!