Smrt Jana Masaryka: Je zdrcující si uvědomit, že pokud to nebyli Stalinovi agenti, museli to být agenti Západu
„Truchlíme nad touto ztrátou – je to velká ztráta, ale nemůžeme se neradovat, že vážené jméno, jež Jan Masaryk nosil, zůstane československému lidu inspirací,“ prohlásil Winston Churchill v březnu 1948. O více než čtyřicet let později mě vyhledal Masarykův tajemník Antonín Sum. Rozhodl se, že mi poskytne veškerou dokumentaci, která by objasnila okolnosti ministrovy smrti.
Můj otec byl celoživotním přítelem Jana Masaryka a já se ve svých dvanácti letech cítil neobyčejně poctěn, že jsem se s ním mohl setkat. Bylo to tři měsíce před jeho dosud nevyjasněnou smrtí. Jan Masaryk na konci roku 1947 pobýval krátce ve svém londýnském bytě. Otec ho jednoho zvlášť chladného prosincového dne navštívil. Asi po hodině, kdy spolu rozmlouvali, se československý ministr zahraničí nějak dozvěděl, že s mým starším bratrem – tehdy jsme navštěvovali anglickou internátní školu – sedíme venku v nevytopeném voze. Okamžitě pro nás poslal a po chvilce dobromyslného špičkování na otcovu adresu nám tento žoviální muž s vysokým klenutým čelem a zavalitým tělem zahaleným do hedvábného županu osobně připravil velký šálek horké čokolády.
O téměř půl století později, po sametové revoluci, mě vyhledal jeden z jeho bývalých tajemníků, doktor Antonín Sum. Šlachovitý brýlatý sedmdesátník, jemuž v roce 1950 u soudu navrhovali provaz a dali 22 let za údajnou velezradu. V komunistickém kriminále strávil dvanáct let.
Antonín Sum mě překvapil svou nabídkou. Rozhodl se, že mi poskytne veškerou dokumentaci, která by definitivně objasnila okolnosti smrti Jana Masaryka. Z obnošené aktovky vytáhl kopii pitevní zprávy a podal mi ji. Za její správnost se může zaručit, ujišťoval mě, protože byl pitvě přítomen. Jen když koroner odstranil vrchní část ministrovy lebky, na chvíli omdlel. „Jistěže to byla sebevražda,“ řekl mi Sum. „Ale bohužel se objevily další verze, které jsou čiré výmysly.“
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!