Video placeholder
Vladimir Kličko brání Kyjev vlastním tělem
Vladimir Kličko brání Kyjev vlastním tělem
Vladimir Kličko brání Kyjev vlastním tělem
Vladimir Kličko brání Kyjev vlastním tělem
Vladimir Kličko brání Kyjev vlastním tělem
11
Fotogalerie

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko se vydává bojovat po boku svého bratra: “Nemám jinou možnost. Musím.”

Jan Studnička

Na čtvrteční tiskovce oznámil starosta Kyjeva a někdejší boxerský šampion Vitalij Kličko, že hodlá se zbraní v ruce a po boku svého bratra bojovat proti ruské invazi na Ukrajinu. Podle svých slov ani nemůže jinak a věří, že se každý obyvatel Kyjeva připojí k obraně města. 

“Naposledy se Kyjev probudil ve čtyři ráno v roce 1941, když město bombardovali nacisté,” prohlásil k ruské invazi na Ukrajinu někdejší boxerský šampion Vladimir Kličko. Ve svém nedávném prohlášení uvedl, že považuje Ukrajinu za mírumilovnou zemi a fakt, že na ni útočí její soused za “velice nešťastný”. Už před několika týdny se světoznámý sportovec přidal k aktivním zálohám, což znamená, že se teď účastní bojů proti Rusům. A dnes ráno se k němu přidal i jeho starší bratr. 

Vitalij Kličko je možná ještě větší legenda než jeho mladší sourozenec. Kromě toho, že je stejně jako on někdejší špičkový boxer, je taky docela bedna. Byl to první boxerský šampion s PhD titulem, ostatně proto se mu ve sportovních kruzích přezdívalo “Doktor Železná pěst”. Před pár lety odešel dr. Železná pěst do politiky a dnes dělá starostu Kyjeva. A jak je na tom Kyjev teď, víme. Stejně jako v roce 1941.

Na čtvrteční tiskovce oznámil, že jde po boku svého mladšího bratra bojovat “krvavou” válku proti Rusku. “Nemám jinou možnost. Musím,” řekl britské televizi s tím, že všichni civilisté z Kyjeva jsou připraveni bojovat po boku vojáků. “Věřím v Ukrajinu, věřím ve svou zemi a věřím ve své lidi,” uvedl. A dodal, že právě teď je naprosto klíčová spolupráce obyvatelstva s armádou, policisty a dalšími složkami, aby nebyl zastaven přísun vody a energie do města.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už vyzval všechny bojeschopné muže k obraně země a zároveň kritizoval neutrální země, že jejich kroky proti Rusku nejsou dostatečně silné. Uvidíme, jestli budou jeho argumenty silnější, když má teď v arzenálu Doktora Železnou pěst. Dvakrát.