Mimo Prahu a Brno zvládají registrační centra ukrajinské uprchlíky většinou bez potíží

Mimo Prahu a Brno zvládají registrační centra ukrajinské uprchlíky většinou bez potíží Zdroj: Nguyen Phuong Thao

V červeném stanu je místo pro maminky s nejmenšími dětmi, najdou tam mimo jiné přebalovací pult a hygienické potřeby
V improvizované kanceláři vyřídí uprchlíci na jednom místě to nejdůležitější
Kluci čekají, až máma vše vyřídí. Ukrajinci přicházejí průběžně a žádné dlouhé fronty se zde netvoří.
Díky dětskému koutku mají rodiče (většinou mámy a někdy prarodiče) klid
Lehátka pro ty, kteří jsou unaveni. Zdá se, že v Příbrami nejsou příliš využívána.
6
Fotogalerie

Ubytování ke svačině, vízum k večeři: Mimo Prahu a Brno zvládají centra uprchlíky většinou bez potíží

Zatímco v Praze registrační místo v Kongresovém centru musí občas vyhlásit stop stav, protože je uprchlíky z Ukrajiny zahlceno, v divadle v Příbrami, kam nyní část Ukrajinců v rámci Středočeského kraje směřuje, vládne naopak pracovní pohoda.

Fronty se tvoří jen krátké, maximálně na pár desítek minut a pouze nárazově, míst k sezení, odpočinku, stolů s psacími potřebami, jídlem, pitím, ale i tlumočníků, kteří každému ochotně pomohou zorientovat se v procedurách a vyplnit úřední lejstra, je dost – reálně je dokonce všeho vyjmenovaného chvílemi přesila nad Ukrajinci.

„Dlouhé fronty a nervozita tu vládly vlastně jen první den. To když nám sem z Prahy poslali několik autobusů najednou. Zahltili nás. Byli jsme nuceni dokonce říct stop a chvíli jsme nepřijímali. Ten den jsme odbavili přes čtyři sta lidí. Ale jinak zde v průměru zvládneme tímhle tempem, které je víceméně stabilní, přes dvě stě padesát lidí denně,“ říká vedoucí směny registračního místa pro ukrajinské uprchlíky v divadle v Příbrami, hasič Radek Dopirák.

Když se ptám policistek u vstupu, kde příchozím řeknou základní info, tak jejich kolegů, co jsou následně u počítačů, kde už konkrétní údaje jednotlivých lidí zpracovávají a zadávají do systému, jeho slova potvrzují. Přikyvují i dobrovolníci starající se o tlumočení či jídlo nebo hlídání dětí. Žádné několikahodinové fronty, nebo dokonce spaní na zemi se tu nekonají.

Rohlík, banán, pas

„Nechcete banán nebo rohlík se zeleninou a paštikou? Co obložený chléb? To není jen pro uprchlíky, tohle je k dispozici každému, kdo je tady,“ nabízí mi mladý muž občerstvení a pak gestem pobízí dva odhadem maximálně desetileté ukrajinské kluky, aby si vybrali z toho, co je na stolech, na co mají chuť.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!